Informační systém MU
ZAPLETALOVÁ, Dana a Martin HLOŽEK. Chemické a mikroskopické rozbory odpadu středověké zvonařské nebo kovolitecké výroby z Pekařské ulice v Brně. Archeologia technica ..: zkoumání výrobních objektů a technologií archeologickými metodami. Brno: Technické muzeum v Brně, 2011, roč. 22, s. 91-106. ISSN 1805-7241.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Chemické a mikroskopické rozbory odpadu středověké zvonařské nebo kovolitecké výroby z Pekařské ulice v Brně.
Název česky Chemické a mikroskopické rozbory odpadu středověké zvonařské nebo kovolitecké výroby z Pekařské ulice v Brně.
Název anglicky Chemical and microscopic analysis of the vaste from the medieval bell or nonferrous foundry on the Pekařská street in Brno.
Autoři ZAPLETALOVÁ, Dana a Martin HLOŽEK.
Vydání Archeologia technica ..: zkoumání výrobních objektů a technologií archeologickými metodami, Brno, Technické muzeum v Brně, 2011, 1805-7241.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60102 Archaeology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Klíčová slova česky barevná metalurgie, kovolitectví, zvonařství, Brno
Klíčová slova anglicky metallurgy of nonferrous metals, metalfoundry, bell founding, Brno
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Dana Zapletalová, učo 19600. Změněno: 6. 12. 2019 17:16.
Anotace
Článek obsahuje rozbor kovových slitků, které představují odpad po odlévání velkých předmětů z barevných kovů a jejich slitin, možná i zvonů. Slitky byly vyzvednuty v zadní části parcely domu Pekařská 4 a jsou datovány do pozdního středověku nebo raného novověku.
Anotace anglicky
This paper deals with SEM-EDX analysis of archaeological finds. Practical examples are selected from investigations of ceramic objects from excavations in the Czech Republic.
Zobrazeno: 26. 4. 2024 21:12