JANČOVÁ, Martina a Veronika PIKARTOVÁ. Susceptibility of Secondary Grade of Elementary School Pupils to Food and The Psychosocial Influences of Diet Food on Healthy Development. In XIII. Student’s Conference of Biological, Ecological and Geological Themes. 2016. ISBN 978-80-210-6152-1.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Susceptibility of Secondary Grade of Elementary School Pupils to Food and The Psychosocial Influences of Diet Food on Healthy Development
Název česky Potravinové senzibilizace a psychosociální vliv dietního stravování na zdravý rozvoj žáků 2. st. ZŠ
Název anglicky Susceptibility of Secondary Grade of Elementary School Pupils to Food and The Psychosocial Influences of Diet Food on Healthy Development
Autoři JANČOVÁ, Martina a Veronika PIKARTOVÁ.
Vydání XIII. Student’s Conference of Biological, Ecological and Geological Themes, 2016.
Další údaje
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-210-6152-1
Klíčová slova česky Potravinové alergie, potravinová nesnášenlivost, dietní stravování, psychosociální vývoj.
Klíčová slova anglicky Susceptibility to food, food intolerance, diet catering, psychosocial development
Změnil Změnila: Mgr. Martina Jančová, Ph.D., učo 10561. Změněno: 8. 3. 2017 12:06.
Anotace
The bachelor thesis focuses on the issues of susceptibility to food and its influence on psychosocial development of second grade of elementary school pupils. The bachelor thesis considers whether dietary restrictions disrupt the integrity of development in some way. The objective of the bachelor thesis is to evaluate how significantly determinative the element of susceptibility to food is according to the disruption or non-disruption psychosocial development of secondary school pupils. The evaluations are based on a questionnaire survey and appropriate compensatory possibilities of solutions can be found. The thesis is divided into two main parts – a theoretical part, which is based on the study of themed literature, and a practical part, which deals with the questionnaire survey. The practical part consists of two questionnaires and their evaluation. The practical part also includes the concept of methodological procedures and activities in selected subjects of elementary schools, which could lead to better adaptation of children with susceptibility to food in the normal school environment.
Anotace česky
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku potravinových senzibilizací a jejich vliv na psychosociální vývoj žáků 2. stupně ZŠ. Bakalářská práce zkoumá, zda dietní omezení nějakým způsobem narušuje integritu tohoto vývoje, popř. jakým. Cílem bakalářské práce je na základě dotazníkového šetření vyhodnotit, jak významným determinačním prvkem jsou potravinové senzibilizace ve smyslu narušení či nenarušení psychosociálního vývoje žáků 2. stupně základní školy a popř. nalézt kompenzační východiska. Práce je rozdělena na dvě hlavní části - teoretickou, která tvoří přibližně třetinu a vychází ze studia tematicky zaměřené odborné literatury a praktickou, jejíž hlavní výzkumnou metodou je dotazníkové šetření. Praktická část obsahuje dva dotazníky a dále jejich vyhodnocení. Součástí praktické části je také návrh metodických postupů a aktivit ve vybraných předmětech na 2. stupni ZŠ, které by mohly vést k lepší adaptaci dětí s potravinovými alergiemi na běžné školní prostředí.
Anotace anglicky
The bachelor thesis focuses on the issues of susceptibility to food and its influence on psychosocial development of second grade of elementary school pupils. The bachelor thesis considers whether dietary restrictions disrupt the integrity of development in some way. The objective of the bachelor thesis is to evaluate how significantly determinative the element of susceptibility to food is according to the disruption or non-disruption psychosocial development of secondary school pupils. The evaluations are based on a questionnaire survey and appropriate compensatory possibilities of solutions can be found. The thesis is divided into two main parts – a theoretical part, which is based on the study of themed literature, and a practical part, which deals with the questionnaire survey. The practical part consists of two questionnaires and their evaluation. The practical part also includes the concept of methodological procedures and activities in selected subjects of elementary schools, which could lead to better adaptation of children with susceptibility to food in the normal school environment.
VytisknoutZobrazeno: 31. 8. 2024 23:58