RACLAVSKÝ, Jiří. Model jazyka v synchronním a diachronním smyslu. Filozofia. Bratislava: Ústav filozofie SAV, 2017, roč. 72, č. 2, s. 140-153. ISSN 0046-385X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Model jazyka v synchronním a diachronním smyslu
Název anglicky Model of language in synchronic and diachronic sense
Autoři RACLAVSKÝ, Jiří (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Filozofia, Bratislava, Ústav filozofie SAV, 2017, 0046-385X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60301 Philosophy, History and Philosophy of science and technology
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/17:00094663
Organizační jednotka Filozofická fakulta
UT WoS 000397182600006
Klíčová slova anglicky synchronic; diachronic; language; code
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Zdeňka Jastrzembská, Ph.D., učo 11408. Změněno: 5. 3. 2018 09:55.
Anotace
Jazyk můžeme modelovat různě, zdůraznit lze třeba sociální anebo zase systémový rys tohoto fenoménu. V této stati vycházím z představy, že jazyk jako například čeština je normativní systém, který nám umožňuje komunikaci. V jednotlivých okamžicích jsme ovšem s to izolovat seznam výrazů a jim korespondujících výrazů, tedy funkci z výrazů do významů, neboli jazyk v synchronním smyslu. Jazyky v synchronním smyslu tedy můžeme chápat jako entity, které jsou opravňovány či generovány jazykem jakožto normativním systémem. Mnou posléze modelovaný jazyk v diachronním smyslu je jakoby extrapolací jazyka v synchronním smyslu na časovou škálu v modálním prostoru. Tímto dojde k zachycení podstatné intuice, že jazyk se vyvíjí, což obnáší zvláště změny jeho sémantických vlastností, k modelování čehož je tento model záměrně konstruován.
Anotace anglicky
Language can be modelled in various ways, highlighting either its social or systemic character. I assume that language is a normative phenomenon enabling speakers to communicate. At any particular time language is used, however, we are capable of determining a function which maps the expressions produced using this language to their meanings. In this contribution I propose a functional model of language in a synchronic sense. This model also solves various complications with ambivalence, etc. Then, I also propose a model of language in a diachronic sense as a function from possible worlds and time instants to languages in a synchronic sense. In this way, the intuitive idea that language changes is captured. Both models are constructed to be convenient tools mainly for the investigation of semantic properties of expressions of that language.
Návaznosti
GA16-19395S, projekt VaVNázev: Sémantické pojmy, paradoxy a hyperintenzionální logika založená na moderní rozvětvené teorii typů (Akronym: Sémantické pojmy)
Investor: Grantová agentura ČR, Sémantické pojmy, paradoxy a hyperintenzionální logika založená na moderní rozvětvené teorii typů
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 21:19