VRUBEL, Martin, Petra RÖDEROVÁ and Nora JÁGEROVÁ. Education, Support and Rehabilitation for People with Visual Impairments. 1st ed. Brno: Masarykova univerzita. 140 pp. ISBN 978-80-210-8456-8. 2017.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Education, Support and Rehabilitation for People with Visual Impairments
Name in Czech Vzdělávání, podpora a rehabilitace osob se zrakovým postižením
Authors VRUBEL, Martin, Petra RÖDEROVÁ and Nora JÁGEROVÁ.
Edition 1. vyd. Brno, 140 pp. 2017.
Publisher Masarykova univerzita
Other information
Original language English
Type of outcome Book on a specialized topic
Field of Study 50302 Education, special
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Publication form printed version "print"
ISBN 978-80-210-8456-8
Keywords (in Czech) vzdělávání; podpora; rehabilitace; zrakové postižení
Keywords in English Education; Support; Rehabilitation; Visual Impairment
Tags Munipress
Tags International impact, Reviewed
Changed by Changed by: Mgr. Martin Vrubel, Ph.D., učo 214871. Changed: 10/3/2018 11:42.
Abstract
The publication focuses on the description of education and training for future careers, including retraining throughout life for individuals with visual impairments from birth to old age. Rehabilitation approaches for people with congenital and acquired visual impairment are also described, including the system assisting in their integration into society. The publication also includes a research section dealing with the role of an important factor in supporting successful education. The study provides an analysis of the assessment by five Czech mothers of children with visual and multiple disabilities. The results show in particular the importance of the factor of the child acceptance by the parents, coping with the disability and loss of life optimism.
Abstract (in Czech)
Publikace se zaměřuje na popis vzdělávání a přípravy na budoucí povolání, včetně rekvalifikace, v průběhu celého života jedinců se zrakovým postižením, tedy od narození do seniorského věku. Popisovány jsou též rehabilitační přístupy k lidem s vrozeným i získaným zrakovým postižením, a systém pomoci při začlenění osob se zrakovým postižením do společnosti. Publikace obsahuje i výzkumnou část věnující se roli významného faktoru podporujícího úspěšné vzdělávání dětí s postižením. Studie přináší analýzu hodnocení této problematiky pěti českými matkami dětí se zrakovým a kombinovaným postižením. Z výsledků vyplývá zejména význam přijetí dítěte rodiči, vyrovnaní se s postižením dítěte a ztráty životního optimismu.
PrintDisplayed: 28/3/2024 15:04