STACHOŇ, Zdeněk a Josef CHRÁST. K otázkám kartometrických analýz na starých mapách. In Ing. Antonín Švejda. Z dějin geodézie a kartografie 18: mapová díla, zeměměřické práce, přístroje a osobnosti. Praha: Národní technické muzeum v Praze. s. 165-174. ISBN 978-80-7037-249-4. 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název K otázkám kartometrických analýz na starých mapách
Název anglicky On the problems of cartometric analysis of old maps
Autoři STACHOŇ, Zdeněk a Josef CHRÁST.
Vydání Praha, Z dějin geodézie a kartografie 18: mapová díla, zeměměřické práce, přístroje a osobnosti, od s. 165-174, 10 s. 2017.
Nakladatel Národní technické muzeum v Praze
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 978-80-7037-249-4
ISSN 0232-0916
Klíčová slova česky historie kartografie; staré mapy; restaurování; Georg Matthäus Vischer; Jacob von Sandrart
Klíčová slova anglicky history of cartography; old maps; restoration; Georg Matthäus Vischer; Jacob von Sandrart
Štítky NZ
Změnil Změnila: Ing. Nicole Zrilić, učo 240776. Změněno: 19. 3. 2018 12:39.
Anotace
Příspěvek volně navazuje na problematiku geometrických vlastností starých map a interpretace jejich obsahu. Ne jenom přirozené procesy srážení ručního papíru a kvalita provedení kartometrických šetření ovlivňují jejich výstupy. Mezi další faktory lze zařadit restaurátorské zásahy na starých mapách. Unikátní vzorek map české provenience zahrnuje znovu objevenou rukopisnou mapu pardubického panství J. M. Vischera a dvoulistou mapu Čech P. Aretina včetně dvou výtisků odvozeného vydání J. von Sandrarta. Na podkladě poměrně rozsáhlého srovnávacího materiálu je možné ilustrovat změny v obsahu map a změny jejich vizuální podoby ve stavu před a po restaurování. Paralelně s tím lze detekovat odlišnosti mezi mapami z jedné autorské linie i mezi výtisky pocházejícími z jedné tiskové desky. Diskuze dosažených výsledků otevírá téma kartografického hodnocení starých map s důrazem na potřebu stanovení jejich jednoznačné autorské původnosti.
Anotace anglicky
The contribution deals with the problems of the geometric properties of old maps. Differences are discussed that occur in the map printing and vat paper shrinking. Some problems caused by the restoration of old maps are also dealt with.
Návaznosti
DF11P01OVV003, projekt VaVNázev: TEMAP - Technologie pro zpřístupnění mapových sbírek ČR: metodika a software pro ochranu a využití kartografických děl národního kartografického dědictví (Akronym: TEMAP)
Investor: Ministerstvo kultury ČR, Technologie pro zpřístupnění mapových sbírek ČR : metodika a software pro ochranu a využití děl národního kartografického dědictví.
VytisknoutZobrazeno: 18. 4. 2024 16:56