MOC KRÁLOVÁ, Dagmar, Jana ŘEZANINOVÁ a David JANOUŠEK. Vliv praktických funkcí na fyziologickou hybnost v raném věku - rehabilitace jako prevence. Rehabilitácia. Bratislava: LIEČREH, 2017, roč. 54, č. 1, s. 13-23. ISSN 0375-0922.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Vliv praktických funkcí na fyziologickou hybnost v raném věku - rehabilitace jako prevence
Název anglicky Influence of practical functions of physiological motion in early age - rehabilitation as a prevention
Autoři MOC KRÁLOVÁ, Dagmar (203 Česká republika, garant, domácí), Jana ŘEZANINOVÁ (203 Česká republika, domácí) a David JANOUŠEK (203 Česká republika, domácí).
Vydání Rehabilitácia, Bratislava, LIEČREH, 2017, 0375-0922.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50102 Psychology, special ;
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14510/17:00096447
Organizační jednotka Fakulta sportovních studií
Klíčová slova česky praktické funkce;dyspraxie;vývojová koordinační porucha;standardizované testy;fyziologická hybnost;lidská ontogeneze;rehabilitace
Klíčová slova anglicky practical functions;dyspraxia;developmental coordination disorder;standardised tests;physiologic motion;human ontogenesis;rehabilitation
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Dagmar Moc Králová, Ph.D., učo 176837. Změněno: 22. 3. 2018 23:43.
Anotace
Východisko: V rámci projektu Vliv praktických funkcí na fyziologickou hybnost se snažíme využít rehabilitaci jako prevenci rozvoje poruch těchto funkcí v co nejranějším věku. Signifikantní porucha motorické koordinace je u dětí označována jako dyspraxie neboli vývojová koordinační porucha (DCD). Soubor a metody: Podstatou je seznámit se se stavem psychomotorického vývoje dětské populace do 2-3 let v ČR a světě, která bude rovněž tvořit i soubor probandů. Soubor dětí bude podroben testování psychomotorického vývoje a objektivnímu hodnocení opěrných funkcí jako klíčového aspektu lidské motoriky. V návaznosti na tuto část lze modifikovat testy psychomotorického vývoje i pro věkovou kategorii dětí až adolescentů do věku 16 let. Závěry: Pro vědecké účely se využívá k posouzení míry DCD hlavně standardizovaných testů a dotazníků. Pouze na jejich výsledky ovšem nelze spoléhat. Proto navrhujeme doplnit tato vyšetření o objektivní hodnocení kvality opěrné báze kojenců a posunout tak diagnostiku do věku kojence 1 roku.
Anotace anglicky
Basis: within the project Influence of Practical Functions on Physiological Motion, we try to use rehabilitation as prevention against impairment progress of these functions in as early age as possible. Significant disorder of motor coordination in children is termed as dyspraxia or developmental coordination disorder (DCD). Group and methods: The essence is to familiarize with the state of psychomotor development of paediatric population to 2-3 years old in Czech Republic and worldwide, that will also form the group of probands. The group of children will undergo psychomotor development testing and objective assessment of support functions as a key aspect of human motor functions. Tests of psychomotr development fot the age group of children to adolescents up to the age of 16 can be modified in succession to this part. Conclusions: Mainly standardised tests and questionnaires are used for DCD assessment for scientific purposes. However, you cannot rely only on their results. Therefore we propose to supplement these examinations with objective assessment of quality of support base of toddlets and this way to move the diagnostics to the age of 1 year.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 02:39