KUMSTÁT, Michal. Dostupnost sacharidů ve sportu, nové paradigma? (A reduced carbohydrate availability for endurance training: a new paradigm?). Med.Sport.Boh.Slov. Česká společnost tělovýchovného lékařství, 2017, vol. 26, No 1, p. 11-21. ISSN 1210-5481.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Dostupnost sacharidů ve sportu, nové paradigma?
Name (in English) A reduced carbohydrate availability for endurance training: a new paradigm?
Authors KUMSTÁT, Michal (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution).
Edition Med.Sport.Boh.Slov. Česká společnost tělovýchovného lékařství, 2017, 1210-5481.
Other information
Original language Czech
Type of outcome Article in a journal
Field of Study 30306 Sport and fitness sciences
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
RIV identification code RIV/00216224:14510/17:00096538
Organization unit Faculty of Sports Studies
Keywords in English Sports nutrition; adaptation; endurance exercise; nutrient availability
Tags rivok
Tags Reviewed
Changed by Changed by: doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D., učo 99639. Changed: 26/3/2018 13:15.
Abstract
Vysoká dostupnost sacharidů před, v průběhu a po skončení tréninkového zatížení je nezbytnou podporou objemového vytrvalostního tréninku a dlouhodobé regenerace. Nedávné výzkumy poukazují na výhody, které nabízí strategicky plánovaný, periodizovaný trénink ve stavu snížené dostupnosti sacharidů. Cílem přehledové práce je představit nejnovější pohled na dostupnost sacharidů ve sportu.
Abstract (in English)
A high CHO availability prior, during and after endurance training sessions is necessary for sustaining training volume and support recovery. However, recently it has become clear that manipulating with CHO availability in training process may be advantageous through various metabolic adaptations. The aim of this review is to present a novel nutritional approach in which selected training sessions are deliberately commenced with reduced CHO availability.
PrintDisplayed: 7/5/2024 10:50