J 2017

Káva v chemoprevenci nádorů

NEUWIRTHOVÁ, Jana, Břetislav GÁL, Pavel SMILEK and Pavla URBÁNKOVÁ

Basic information

Original name

Káva v chemoprevenci nádorů

Name (in English)

Coffee in Cancer Chemoprevention

Authors

NEUWIRTHOVÁ, Jana (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution), Břetislav GÁL (203 Czech Republic, belonging to the institution), Pavel SMILEK (203 Czech Republic, belonging to the institution) and Pavla URBÁNKOVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution)

Edition

Klinická onkologie, Praha, Ambit Media, 2017, 0862-495X

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Článek v odborném periodiku

Field of Study

30200 3.2 Clinical medicine

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

RIV identification code

RIV/00216224:14110/17:00096565

Organization unit

Faculty of Medicine

Keywords (in Czech)

káva; chemoprevence; antioxidační enzym; detoxikační enzym; protizánětlivý účinek

Keywords in English

coffee; chemoprevention; antooxidative enzyme; detoxification enzyme; anti-inflammatory effect

Tags

Tags

International impact, Reviewed
Změněno: 22/3/2018 17:35, Soňa Böhmová

Abstract

V originále

U konzumace kávy byla vysledována spojitost se snížením rizika vzniku různých onemocnění včetně ochrany před DNA poškozením a některými druhy maligních nádorů. Chemopreventivní účinek kávy byl popsán v řadě studií in vitro i in vivo ve zvířecích experimentech a v posledních letech i ve studiích u lidí. V rámci bioaktivních složek tohoto nápoje bylo nalezeno několik mechanismů chemopreventivního působení, a to zejména ochrana před oxidačním stresem, indukce detoxikačních jaterních enzymů, zbavujících organismus kancerogenů, a protizánětlivý efekt. Vlastní antioxidační účinek kávy je dán v součtu jak obsahem kyseliny chlorogenové, tak do jisté míry i vlastním procesem pražení, a nejvyšší antioxidační potenciál byl proto popsán u středně pražené varianty. Pražení vede ke tvorbě specifických složek v kávových zrnech, tzv. melanoidinů, které mají antioxidační a protizánětlivý účinek. Vedle toho je káva zdrojem dvou specifických diterpenů cafestolu a kahweolu, které mají protinádorový potenciál. Pražená káva tedy působí v chemoprevenci díky obsahu různých protinádorových složek komplexním mechanismem. Ve studiích byla prokázána aktivace apoptózy, potlačení růstu i metastazování nádorových buněk a inhibice angiogeneze. Na základě meta-analýz proběhlých epidemiologických studií byla nalezena spojitost mezi konzumací kávy a nižším výskytem různých druhů zhoubných nádorů. Tento přehledový článek shrnuje molekulární mechanismy, experimentální data i epidemiologické důkazy chemopreventivního účinku kávy.

In English

Consumption of coffee has been associated with reduced risk of several diseases including the prevention of DNA damage and some malignant tumours. Chemopreventive effect of coffee have been studied in a number of in vitro and animal experiments and more recently also in humans. Several modes of action were found in regard to chemopreventive effect of coffee bioactive components, namely inhibition of oxidative stress and damage, activation of metabolizing liver enzymes involved in carcinogens detoxification process and anti-inflammatory effect. Antioxidant activity of coffee is done partly by chlorogenic acid and partly by roasting process. Maximum antioxidant activity was observed for the medium-roasted coffee. Roasting process leads to a formation of specific components, e.g. melanoidins, which have antioxidant and antiinflammatory activity. Next to this, there are two specific diterpenes cafestol and kahweal in coffee, which have anticarcinogenic properties. Roasted coffee acts as a complex mixture of various chemicals. In studies with coffee chemopreventive components induction of apoptotic process, inhibition of growth and metastasis of tumour cells and antiangiogenic effect was found. Association between coffee consumption and lower risk of various malignant tumours exists according to meta-analyses of epidemiological studies. This review summarises molecular mechanisms, experimental data and epidemiological evidence of coffee chemopreventive effect.