URBANOVÁ, Daniela. Some remarks on the linguistic peculiarities and vocabulary of the Latin tabellae defixionum. In 19th International Colloquium on Latin Linguistics, 2017, Munich. 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Some remarks on the linguistic peculiarities and vocabulary of the Latin tabellae defixionum
Název česky Poznámky k jazykovým zvláštnostem a slovní zásobě latinských defixí
Autoři URBANOVÁ, Daniela (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 19th International Colloquium on Latin Linguistics, 2017, Munich, 2017.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Obor 60203 Linguistics
Stát vydavatele Německo
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/17:00096579
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky latinské defixe; syntax jmenných seznamů; magická pravidla; zvláštnosti slovní zásoby
Klíčová slova anglicky latin curse; syntax of name lists; magical rules; peculiarities of the vocabulary
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Vendula Hromádková, učo 108933. Změněno: 3. 4. 2018 13:14.
Anotace
When interpreting defixiones, one has to take into account not only the Vulgar-Latin development or syntactic rules, but also specific cursing rules as well as author's education. All these factors, although often contradictory, may, at the same time, influence the final structure of a cursing text. As for the evidence of the noun nomen in defixiones, it is attested both in the sense of “name” and “person”. The former refers to gods and humans mostly known to the author, whereas the latter refers both to people known and unknown. Both meanings are also found in the texts influenced by legal language, even in the cases when the name of the culprit, is unknown - nomen furis. Finally, the combination of nomen and the Genitive of a proper name is probably due to misunderstanding the magical cursing guidelines.
Anotace česky
Při interpretaci defixí, je třeba brát v úvahu nejen vývoj lidové latiny a syntaktická pravidla, ale také speciální pravidla, která platí pro realizaci magického rituálu, stejně jako vzdělání autora. Všechny tyto faktory, které si navzájem často protiřečí mohou zároveň ovlivnit výslednou podobu textu kletby. Co se týče dokladů subst. nomen na defixích – je doloženo jak s významem “jméno”, tak také “osoba”. S významem jméno odkazuje k bohům i lidem převážně pisateli známým. Může znamenat “osoba” odkazuje-li k lidem známým i neznámým. Objevuje se s významem “jméno” nebo “osoba” v textech ovlivněných právním jazykem i v případě, že jde o neznámého zloděje nomen furis. V kombinaci s genitivem vlastního jména jde pravděpodobně o nepochopení proklínacího návodu.
Návaznosti
MUNI/A/1020/2016, interní kód MUNázev: Interdisciplinární zkoumání antických jazyků, jejich literatur a příslušných kultur – 2017 (Akronym: Staré filologie 2017)
Investor: Masarykova univerzita, Interdisciplinární zkoumání antických jazyků, jejich literatur a příslušných kultur – 2017, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 12:52