ANDRÁŠKO, Ivan. Kvalita života v mestách: východiská, prístupy, poznatky. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita. 130 s. ISBN 978-80-210-8269-4. 2016.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Kvalita života v mestách: východiská, prístupy, poznatky
Název česky Kvalita života ve městech: východiska, přístupy, poznatky
Název anglicky Quality of Urban Life: Foundations, Approaches and Knowledge Base
Autoři ANDRÁŠKO, Ivan.
Vydání 1. vyd. Brno, 130 s. 2016.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk slovenština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 50000 5. Social Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
ISBN 978-80-210-8269-4
Klíčová slova česky kvalita života;město;urbánní prostředí;měření;přístupy;klasifikace;poznatky
Klíčová slova anglicky quality of life;town;city;urban environment;measurement;classification;knowledge base
Štítky Munipress
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Radka Vyskočilová, učo 2368. Změněno: 18. 5. 2017 15:29.
Anotace
Čo je kvalita života? Čo sú mestá či urbánne oblasti? Aké sú naše poznatky týkajúce sa kvality života na územiach miest? Čo nám tieto poznatky napokon hovoria, prípadne, čo nám nehovoria? Môžu naše poznatky prispievať k zlepšovaniu kvality života obyvateľov miest? Kvalita života v mestách: východiská, prístupy, poznatky je knihou, ktorá ponúka odpovede nielen na uvedené, ale aj na množstvo podobných a súvisiacich otázok. V rámci jednotlivých kapitol kniha prináša: – základné poznatky a východiská týkajúce sa koncepcie kvality života, – prehľad problematiky (výskumu) urbánneho prostredia (vrátane rôznych možností chápania a vymedzenia urbánnych území, ako aj rozličných teórií a názorov týkajúcich sa života v mestách), – prehľad a zhodnotenie štúdií venujúcich sa výskumu kvality života v mestách, – základnú a rozšírenú klasifikáciu prístupov k výskumu kvality života v mestách, – diskusiu o získaných poznatkoch, vrátane rozboru možností ich ďalšieho využitia.
Anotace česky
Co je kvalita života? Co jsou města a urbánní oblasti? Jaké jsou naše poznatky týkající se kvality života na územích měst? Co nám tyto poznatky říkají, případně, co nám neříkají? Mohou naše poznatky přispívat k zlepšování kvality života obyvatel měst? Kvalita života v mestách: východiská, prístupy, poznatky je knihou, která nabízí odpovědi nejen na uvedené, ale také na množství podobných a souvisejících otázek. V rámci jednotlivých kapitol kniha přináší: – základní poznatky a východiska týkající se koncepce kvality života, – přehled problematiky (výzkumu) urbánního prostředí (včetně různých možností chápání a vymezení urbánních území a rozličných teorií a názorů týkajících se života ve městech), – přehled a zhodnocení studií věnujících se výzkumu kvality života ve městech, – základní a rozšířenou klasifikaci přístupů k výzkumu kvality života ve městech, – diskuzi o získaných poznatcích, včetně rozboru možností jejich dalšího využití.
Anotace anglicky
What is our knowledge base regarding urban life and its quality? What does this knowledge tell us and what does it not tell us? What approaches and problems do we meet when we acquire and interpret the knowledge? Is the information coming from various studies sufficiently credible and can we rely on this information? Can our knowledge contribute to the improvement of quality of life of urban population? It is the main objective of this publication to answer the above mentioned questions. The key topic of this publication is quality of life in urban areas. Aiming at the fulfilment of this objective, the publication provides in individual chapters: a) basic knowledge and foundations regarding the concept of quality of life, b) the outline of the problem of urban environment (research), including different ways of understanding and definition of urban environments as well as different theories and opinions regarding urban life, c) the overview of (the results of) studies dealing with the research of quality of urban life, d) classification of approaches to the research of quality of urban life, e) discussion of acquired knowledge including the analysis of the possibilities of its further use and some other related problems.
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 00:04