HOUSER, Josef, Jan KOMÁREK, Aneta HORÁČKOVÁ a Michaela WIMMEROVÁ. Characterization of lectin AFL from opportunistic pathogen Aspergillus fumigatus – combining a broad spectrum of biophysical methods. 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Characterization of lectin AFL from opportunistic pathogen Aspergillus fumigatus – combining a broad spectrum of biophysical methods
Název česky Charakterizace lektinu AFL z příležitostného patogenu Aspergillus fumigatus – kombinace širokého spektra biofyzikálních metod
Autoři HOUSER, Josef (203 Česká republika, domácí), Jan KOMÁREK (203 Česká republika, domácí), Aneta HORÁČKOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Michaela WIMMEROVÁ (203 Česká republika).
Vydání 2017.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14740/17:00096872
Organizační jednotka Středoevropský technologický institut
Klíčová slova česky lektin interakce charakterizace krystalizace
Klíčová slova anglicky lectins interactions characterization crystallization
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnil: Mgr. Josef Houser, Ph.D., učo 77781. Změněno: 2. 6. 2017 16:03.
Anotace
Detailed protein characterization is a pivotal step for understanding its role in organism, deciphering its functions and its utilization in medicine or industry. The methodology evolves constantly with the progress in biology, physics, mathematics and informational technologies. Nowadays, a broad spectrum of biophysical techniques is available to determine protein purity, homogeneity, folding and stability, to help in structure solution or to examine protein activity and binding properties. Herewith, we demonstrate a case of the lectin AFL from the Aspergillus fumigatus fungus. The combination of various techniques including GPC, DLS, DSF, TSA, DSC, AUC, CD, ITC, SPR, MST and fluorescence microscopy allows for a complete description of the protein behavior. This may bring an essential information to decipher the processes causing A. fumigatus pathogenicity and be a key to the development of potential therapeutics.
Anotace česky
Detailní charakterizace proteinu je klíčová pro pochopení jeho role v organismu, odhalení jeho funkce a použití v medicíně či průmyslu. Metodika se stále vyvíjí spolu s pokroky na poli biologie, fyziky, matematiky a informačních technologií. V současnosti je dostupné široké spektrum biofyzikálních technik pro určení čistoty proteinu, jeho homogenity, sbalení a stability, pro řešení proteinové struktury, analýzu jeho aktivity a vazebných vlastností. Zde se zabýváme lektinem AFL z plísně Aspergillus fumigatus. Kombinace mnoha technik (GPC, DLS, DSF, TSA, DSC, AUC, CD, ITC, SPR, MST a fluorescenční mikroskopie) umožňuje kompletní popsání vlastností proteinu. To přináší základní informace vedoucí k popsání procesů stojících za apatogenitou A. fumigatus a může to být klíčem pro vývoj potenciálních léčiv.
Návaznosti
LM2015043, projekt VaVNázev: Česká infrastruktura pro integrativní strukturní biologii (Akronym: CIISB)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Czech Infrastructure for Integrative Structural Biology
LQ1601, projekt VaVNázev: CEITEC 2020 (Akronym: CEITEC2020)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, CEITEC 2020
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 02:33