Detailed Information on Publication Record
2017
Characterization of lectin AFL from opportunistic pathogen Aspergillus fumigatus – combining a broad spectrum of biophysical methods
HOUSER, Josef, Jan KOMÁREK, Aneta HORÁČKOVÁ and Michaela WIMMEROVÁBasic information
Original name
Characterization of lectin AFL from opportunistic pathogen Aspergillus fumigatus – combining a broad spectrum of biophysical methods
Name in Czech
Charakterizace lektinu AFL z příležitostného patogenu Aspergillus fumigatus – kombinace širokého spektra biofyzikálních metod
Authors
HOUSER, Josef (203 Czech Republic, belonging to the institution), Jan KOMÁREK (203 Czech Republic, belonging to the institution), Aneta HORÁČKOVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution) and Michaela WIMMEROVÁ (203 Czech Republic)
Edition
2017
Other information
Language
English
Type of outcome
Konferenční abstrakt
Field of Study
10600 1.6 Biological sciences
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
RIV identification code
RIV/00216224:14740/17:00096872
Organization unit
Central European Institute of Technology
Keywords (in Czech)
lektin interakce charakterizace krystalizace
Keywords in English
lectins interactions characterization crystallization
Tags
Tags
International impact
Změněno: 2/6/2017 16:03, Mgr. Josef Houser, Ph.D.
V originále
Detailed protein characterization is a pivotal step for understanding its role in organism, deciphering its functions and its utilization in medicine or industry. The methodology evolves constantly with the progress in biology, physics, mathematics and informational technologies. Nowadays, a broad spectrum of biophysical techniques is available to determine protein purity, homogeneity, folding and stability, to help in structure solution or to examine protein activity and binding properties. Herewith, we demonstrate a case of the lectin AFL from the Aspergillus fumigatus fungus. The combination of various techniques including GPC, DLS, DSF, TSA, DSC, AUC, CD, ITC, SPR, MST and fluorescence microscopy allows for a complete description of the protein behavior. This may bring an essential information to decipher the processes causing A. fumigatus pathogenicity and be a key to the development of potential therapeutics.
In Czech
Detailní charakterizace proteinu je klíčová pro pochopení jeho role v organismu, odhalení jeho funkce a použití v medicíně či průmyslu. Metodika se stále vyvíjí spolu s pokroky na poli biologie, fyziky, matematiky a informačních technologií. V současnosti je dostupné široké spektrum biofyzikálních technik pro určení čistoty proteinu, jeho homogenity, sbalení a stability, pro řešení proteinové struktury, analýzu jeho aktivity a vazebných vlastností. Zde se zabýváme lektinem AFL z plísně Aspergillus fumigatus. Kombinace mnoha technik (GPC, DLS, DSF, TSA, DSC, AUC, CD, ITC, SPR, MST a fluorescenční mikroskopie) umožňuje kompletní popsání vlastností proteinu. To přináší základní informace vedoucí k popsání procesů stojících za apatogenitou A. fumigatus a může to být klíčem pro vývoj potenciálních léčiv.
Links
LM2015043, research and development project |
| ||
LQ1601, research and development project |
|