KOVÁŘ, Petr, Marta KOVÁŘOVÁ, Ondřej NAVRÁTIL a Magda NAVRÁTILOVÁ GARGULÁKOVÁ. To bych zvládl taky. Umění moderny v komiksech. 1. dotisk 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita. ISBN 978-80-210-8187-1. 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název To bych zvládl taky. Umění moderny v komiksech
Název anglicky I´d made it too. Modern Art in Comics
Autoři KOVÁŘ, Petr, Marta KOVÁŘOVÁ, Ondřej NAVRÁTIL a Magda NAVRÁTILOVÁ GARGULÁKOVÁ.
Vydání 1. dotisk 1. vyd. Brno, 2017.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Učební texty pomůcky (vč. dílčích kapitol v učebnicích)
Obor Umění, architektura, kulturní dědictví
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
ISBN 978-80-210-8187-1
Klíčová slova česky umění, moderna, dějiny, popularizace, komiks
Klíčová slova anglicky modern art, history, popularization, comic book
Štítky Munipress
Změnil Změnila: Mgr. Radka Vyskočilová, učo 2368. Změněno: 5. 6. 2017 09:03.
Anotace
Komiksová kniha o umění moderny vznikla ve spolupráci Katedry výtvarné výchovy PdF MU a galerie OFF/FORMAT. Autoři - učitelé, kurátoři a výtvarníci přepsali moderní dějiny do několika vět a bublin a rozstříhali staré učebnice, aby reprodukce obrazů vytvořily co nejvěrnější kulisy pro osudy jejich tvůrců. Kniha obsahuje 13 příběhů, které s vtipem přibližují díla moderního umění žákům vyššího stupně základních a středních škol, a stává se tak vhodnou pomůckou v rukou učitele či rodiče. Pro potřeby škol se autoři přidrželi členění knihy do zavedených výtvarných směrů, dali jim však nové přiléhavé názvy (např. Secese – Přidej orchidej, Expresionismus – Výkřik, Pop-Art – Plechovky a hvězdy…) A jak správně vyslovit jména zahraničních umělců? Objevíte na předsádkách knihy.
Anotace anglicky
The publication is designed not only for pupils of primary school, but also for the wider public. The objective is to give readers basic information about modern art in an understandable and attractive way. The publication is opened with a brief preface that introduces the key term modern art, followed by thirteen comic stories. Each of them is dedicated to one of the major artistic movements of the period starting with impressionism and ending with conceptual art. The comics present their essence, the most important artists, their works and life stories concisely and with humour.
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 14:24