KOVÁŘ, Petr, Marta KOVÁŘOVÁ, Ondřej NAVRÁTIL and Magda NAVRÁTILOVÁ GARGULÁKOVÁ. To bych zvládl taky. Umění moderny v komiksech (I´d made it too. Modern Art in Comics). 1. dotisk 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita. ISBN 978-80-210-8187-1. 2017.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name To bych zvládl taky. Umění moderny v komiksech
Name (in English) I´d made it too. Modern Art in Comics
Authors KOVÁŘ, Petr, Marta KOVÁŘOVÁ, Ondřej NAVRÁTIL and Magda NAVRÁTILOVÁ GARGULÁKOVÁ.
Edition 1. dotisk 1. vyd. Brno, 2017.
Publisher Masarykova univerzita
Other information
Original language Czech
Type of outcome Teaching aids, texts (including individual chapters in textbooks)
Field of Study Art, architecture, cultural heritage
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Publication form printed version "print"
ISBN 978-80-210-8187-1
Keywords (in Czech) umění, moderna, dějiny, popularizace, komiks
Keywords in English modern art, history, popularization, comic book
Tags Munipress
Changed by Changed by: Mgr. Radka Vyskočilová, učo 2368. Changed: 5/6/2017 09:03.
Abstract
Komiksová kniha o umění moderny vznikla ve spolupráci Katedry výtvarné výchovy PdF MU a galerie OFF/FORMAT. Autoři - učitelé, kurátoři a výtvarníci přepsali moderní dějiny do několika vět a bublin a rozstříhali staré učebnice, aby reprodukce obrazů vytvořily co nejvěrnější kulisy pro osudy jejich tvůrců. Kniha obsahuje 13 příběhů, které s vtipem přibližují díla moderního umění žákům vyššího stupně základních a středních škol, a stává se tak vhodnou pomůckou v rukou učitele či rodiče. Pro potřeby škol se autoři přidrželi členění knihy do zavedených výtvarných směrů, dali jim však nové přiléhavé názvy (např. Secese – Přidej orchidej, Expresionismus – Výkřik, Pop-Art – Plechovky a hvězdy…) A jak správně vyslovit jména zahraničních umělců? Objevíte na předsádkách knihy.
Abstract (in English)
The publication is designed not only for pupils of primary school, but also for the wider public. The objective is to give readers basic information about modern art in an understandable and attractive way. The publication is opened with a brief preface that introduces the key term modern art, followed by thirteen comic stories. Each of them is dedicated to one of the major artistic movements of the period starting with impressionism and ending with conceptual art. The comics present their essence, the most important artists, their works and life stories concisely and with humour.
PrintDisplayed: 20/4/2024 00:17