Hodnocení kvality stravy konzumentů raw food – kazuistiky
Název anglicky
Evaluation of diet quality of raw food consumers – case reports
Autoři
HANUŠKOVÁ, Daniela (203 Česká republika, domácí), Jana SPÁČILOVÁ (203 Česká republika, garant, domácí), Aneta POHOŘALÁ (203 Česká republika, domácí) a Halina MATĚJOVÁ (203 Česká republika, domácí)
Vydání
Výživa a potraviny, Praha, Výživaservis, 2017, 1211-846X
Kazuistiky navazují na teoretický článek (VaP2/2017) 0 stylu stravování raw food. Jsou zaměřeny na analýzu stravovacího režimu třech mladých konzumentů raw food a jeho hodnocení z hlediska kvality i množství přijímaných živin. Nedostatečný přívod byl pozorován pouze u vitaminů D a B12, u vápníku významně v jednom případě. Ideální nebo naopak excesivní hodnoty přívodu ostatních makro- 1 mikronutrientů, které se ve výsledcích ukázaly, je však nutné hodnotit individuálně s ohledem na původ, podobu konkrétní živiny a existenci dalších faktorů znemožňujících nebo naopak podporujících resorpci v lidském organismu.
Anglicky
Case histories are focused on analysis of the dietary regimen of rawfoodists and the following evaluation if it comes to quality and quantity of nutrients taken from raw food. Inadequate intake of calcium, vitamine D and vitamine B12 was observed. Ideal or excessive intake of other macro- and micronutrients was evaluated under consideration of specific factors affecting the resorption in human digestive system.