Detailed Information on Publication Record
2017
Hodnocení kvality stravy konzumentů raw food – kazuistiky
HANUŠKOVÁ, Daniela, Jana SPÁČILOVÁ, Aneta POHOŘALÁ and Halina MATĚJOVÁBasic information
Original name
Hodnocení kvality stravy konzumentů raw food – kazuistiky
Name (in English)
Evaluation of diet quality of raw food consumers – case reports
Authors
HANUŠKOVÁ, Daniela (203 Czech Republic, belonging to the institution), Jana SPÁČILOVÁ (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution), Aneta POHOŘALÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution) and Halina MATĚJOVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution)
Edition
Výživa a potraviny, Praha, Výživaservis, 2017, 1211-846X
Other information
Language
Czech
Type of outcome
Článek v odborném periodiku
Field of Study
30308 Nutrition, Dietetics
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
RIV identification code
RIV/00216224:14110/17:00096951
Organization unit
Faculty of Medicine
Keywords (in Czech)
raw food; hodnocení konzumentů
Keywords in English
raw food; Evaluation of diet quality
Tags
Tags
Reviewed
Změněno: 19/3/2018 17:56, Soňa Böhmová
V originále
Kazuistiky navazují na teoretický článek (VaP2/2017) 0 stylu stravování raw food. Jsou zaměřeny na analýzu stravovacího režimu třech mladých konzumentů raw food a jeho hodnocení z hlediska kvality i množství přijímaných živin. Nedostatečný přívod byl pozorován pouze u vitaminů D a B12, u vápníku významně v jednom případě. Ideální nebo naopak excesivní hodnoty přívodu ostatních makro- 1 mikronutrientů, které se ve výsledcích ukázaly, je však nutné hodnotit individuálně s ohledem na původ, podobu konkrétní živiny a existenci dalších faktorů znemožňujících nebo naopak podporujících resorpci v lidském organismu.
In English
Case histories are focused on analysis of the dietary regimen of rawfoodists and the following evaluation if it comes to quality and quantity of nutrients taken from raw food. Inadequate intake of calcium, vitamine D and vitamine B12 was observed. Ideal or excessive intake of other macro- and micronutrients was evaluated under consideration of specific factors affecting the resorption in human digestive system.