HANUŠKOVÁ, Daniela, Jana SPÁČILOVÁ, Aneta POHOŘALÁ a Halina MATĚJOVÁ. Raw food versus cooked food aneb syrová versus vařená strava. Výživa a potraviny. Praha: Výživaservis, roč. 72, č. 2, s. 52-55. ISSN 1211-846X. 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Raw food versus cooked food aneb syrová versus vařená strava
Název anglicky Raw food versus cooked food
Autoři HANUŠKOVÁ, Daniela (203 Česká republika, domácí), Jana SPÁČILOVÁ (203 Česká republika, garant, domácí), Aneta POHOŘALÁ (203 Česká republika, domácí) a Halina MATĚJOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Výživa a potraviny, Praha, Výživaservis, 2017, 1211-846X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30308 Nutrition, Dietetics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/17:00096952
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky Raw food; syrová strava; vařená strava
Klíčová slova anglicky Raw food; cooked food
Štítky EL OK
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 19. 3. 2018 17:48.
Anotace
Raw food (syrova strava) je v soucasnosti popularni alter-nativnf zpusob stravovani, ktery ve sve podstate kopiruje principy veganstvf, ale omezeni vyberu potravin vhodnych ke konzumaci je zde rozsireno o vylouceni jejich tepelneho zpracovanf. Clanek je souhrnem dosavadnich poznat-ku o tomto zpiisobu stravovani zejmena se zamefenim na pfednosti i nedostatky s ohledem na skupiny konzumo-vanych potravin a vyvozeni moznych dopadu pro zdravi cloveka vcetne hodnoceni souvisejicich nutricnich rizik.
Anotace anglicky
Raw food is presently a famous alternative dietary lifestyle which derives its principles from veganism, excluding additionally the (thermal) processing of food. The aim of this article is to summarize the knowledge about this topic up to now, to describe its' strenghts and weaknesses regarding certain groups of consumed food and draw the potential consequences of raw food diet on human health with the assessment of related nutritional risks.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 22:19