WILDMANNOVÁ, Mirka. Sociální inkubátor jako nástroj rozvoje regionální a inovační politiky. In Ing. Viktorie Klímová, Ph.D. a Ing Vladimír Žítek, Ph.D. 20TH INTERNATIONAL COLLOQUIUM ON REGIONAL SCIENCES. Brno: Masarykova univerzita, 2017, s. 444-450. ISBN 978-80-210-8586-2. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.5817/CZ.MUNI.P210-8587-2017-57.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Sociální inkubátor jako nástroj rozvoje regionální a inovační politiky
Název česky Sociální inkubátor jako nástroj rozvoje regionální a inovační politiky
Název anglicky Social incubator as an instrument for developing regional and innovation policy
Autoři WILDMANNOVÁ, Mirka (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Brno, 20TH INTERNATIONAL COLLOQUIUM ON REGIONAL SCIENCES, od s. 444-450, 7 s. 2017.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání paměťový nosič (CD, DVD, flash disk)
Kód RIV RIV/00216224:14560/17:00097022
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
ISBN 978-80-210-8586-2
Doi http://dx.doi.org/10.5817/CZ.MUNI.P210-8587-2017-57
UT WoS 000426864500057
Klíčová slova česky Sociální inovace, sociální inkubátor, sociální podnikání, znevýhodněné skupiny
Klíčová slova anglicky Social innovation social incubator social entrepreneurship disadvantaged groups
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Kateřina Oleksíková, Ph.D., učo 240814. Změněno: 17. 5. 2018 14:44.
Anotace
Příspěvek se zabývá jednou z možností realizace sociálních inovací, které představuje jeden z nástrojů inovační infrastruktury v oblasti sociálních a veřejných politik. Jihomoravský kraj patří se svoji unikátní inovační infrastrukturou a svými inovačními procesy k lídrům v České republice, a to především v technologických inovacích. K dalším inovačním procesům vedle inovací technologických můžeme zařadit i inovace sociální. Jejich využívání v praxi se stává více a více důležitější z hlediska řešení sociálních rizik ve společnosti, jako je stárnutí populace, sociální vyloučení a chudoba. Cílem příspěvku je přispět k diskusi o sociálním podnikání a zaměstnání znevýhodněných osob na trhu práce u vybraných sociálních podniků, které jsou součástí inkubátoru sociálních podniků. Dílčím cílem je představit připravovaný projekt soustavy inkubátorů sociálních podniků pokrývající Jihomoravský kraj s důrazem na ekonomicky slabá území s centrem v Brně. Článek konstatuje, že v Jihomoravském kraji existuje pouze jeden inkubátor sociálního podnikání, který provozuje Komora sociálních podniků. Zřízení sociálního inkubátoru může přispět ke zvýšení zaměstnanosti sociálně vyloučených lidí na trhu práce. V současnosti je zákon o sociálním podnikání v přípravném procesu.
Anotace anglicky
The paper deals with one possible implementation of social innovation, being one of the tools of innovation infrastructure in the field of social and public policies. The South Moravian Region with its s unique and innovative infrastructure and innovative processes is one of the leaders in the Czech Republic, especially in terms of technological innovation. Other innovation processes in addition to technological innovation include social innovation. Its use in practice is becoming more and more important in terms of addressing social risks in the society such as population aging, social exclusion and poverty. This paper aims to contribute to the debate about social entrepreneurship and employment of disadvantaged people in the labour market in selected social enterprises, which form a part of a social enterprise incubator. The partial aim is to present the planned project of a system of social enterprise incubators covering the South Moravian Region with emphasis on economically weak areas with its centre in Brno. The paper states that there is only one incubator of social entrepreneurship in the South Moravian Region operated by the Chamber of Social Enterprises. Setting up a social incubator can help increase the employment of socially excluded people in the labor market. At present, the Social Business Act is in the process of preparation.
Návaznosti
MUNI/A/1083/2016, interní kód MUNázev: Výzkum občanské společnosti: od standardu k extrému (Akronym: EXTREM)
Investor: Masarykova univerzita, Výzkum občanské společnosti: od standardu k extrému, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 15:14