HOJGROVÁ, Marie, Monika VÍCHOVÁ, Libor USTOHAL a Michaela MAYEROVÁ. Kazuistika pacienta s Huntingtonovou chorobou. Psychiatrie pro praxi. Solen s.r.o., roč. 18, č. 1, s. 38-41. ISSN 1213-0508. 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Kazuistika pacienta s Huntingtonovou chorobou
Název česky Kazuistika pacienta s Huntingtonovou chorobou
Název anglicky Case report of a patient with Huntington’s disease
Autoři HOJGROVÁ, Marie, Monika VÍCHOVÁ, Libor USTOHAL a Michaela MAYEROVÁ.
Vydání Psychiatrie pro praxi, Solen s.r.o. 2017, 1213-0508.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky Huntingtonova choroba; chorea; iritabilita; koprolálie; obsedantně kompulzivní symptomy; kognitivní poruchy; diagnostika; léčba
Klíčová slova anglicky Huntington’s disease; chorea; irritability; coprolalia; obsessive compulsive symptoms; cognitive disorders; diagnostics; treatment
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. et Mgr. Monika Mrázková, Ph.D., učo 362234. Změněno: 19. 9. 2017 15:02.
Anotace
Kazuistika popisuje případ 59letého pacienta s neuropsychiatrickým onemocněním – Huntingtonovou chorobou projevující se z počátku především příznaky psychické poruchy. Pacient byl dlouhodobě psychiatricky léčen ambulantně, a nakonec byl odeslán k hospitalizaci na Psychiatrickou kliniku pro podezření na obsedantně-kompulzivní poruchu. Během hospitalizace byl pacient řádně vyšetřen neurologem. Také byla doplněna rodinná anamnéza, která byla do té doby nejasná. Na základě těchto kroků bylo vysloveno podezření na Huntingtonovu chorobu. Pacient byl objednán na genetické vyšetření a předán do péče specializované neurologické ambulance, kde došlo k potvrzení diagnózy.
Anotace anglicky
This case study describes a 59-year-old patient with a neuropsychiatric disorder – Huntington’s disease. The patient had been treated by psychiatrists for a long time, finally he was hospitalized at the Department of Psychiatry of the University hospital for suspicion of obsessive compulsive disorder. During hospitalization, the patient was properly examined by a neurologist. Also, the family history was completed because until then was unclear. Based on these steps, a suspicion on Huntington’s disease was officially pronounced. The patient was ordered to genetic testing and handed over to the care of specialized neurological clinic, where the diagnosis was confirmed.
VytisknoutZobrazeno: 23. 4. 2024 11:05