KARMOUS, Inchirah, Jiří PLESNÍK, Amira SAYED KHAN, Omar ŠERÝ, Abdelmajid ABID, Amani MANKAI, Abdellah AOUIDET a Naim Akhtar KHAN. Orosensory detection of bitter in fat-taster healthy and obese participants: Genetic polymorphism of CD36 and TAS2R38. Online. Clinical Nutrition. P. Ribou, 2018, roč. 37, č. 1, s. 313-320. ISSN 0261-5614. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1016/j.clnu.2017.06.004. [citováno 2024-04-23]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Orosensory detection of bitter in fat-taster healthy and obese participants: Genetic polymorphism of CD36 and TAS2R38
Autoři KARMOUS, Inchirah (788 Tunisko), Jiří PLESNÍK (203 Česká republika, domácí), Amira SAYED KHAN (12 Alžírsko), Omar ŠERÝ (203 Česká republika, garant, domácí), Abdelmajid ABID (788 Tunisko), Amani MANKAI (12 Alžírsko), Abdellah AOUIDET (788 Tunisko) a Naim Akhtar KHAN (250 Francie, domácí)
Vydání Clinical Nutrition, P. Ribou, 2018, 0261-5614.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30105 Physiology
Stát vydavatele Velká Británie a Severní Irsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 6.402
Kód RIV RIV/00216224:14310/18:00102008
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.1016/j.clnu.2017.06.004
UT WoS 000425564200041
Klíčová slova česky tuk z potravin; buňky chuťových pohárků; percepce
Klíčová slova anglicky DIETARY-FAT; BUD CELLS; PERCEPTION
Změnil Změnil: Mgr. Michal Petr, učo 65024. Změněno: 23. 4. 2024 09:35.
Anotace
We assessed orosensory detection of a long-chain fatty acid, linoleic acid (LA), and a bitter taste marker, 6-n-propylthiouracil (PROP), and correlated lipid-taster subjects with PROP detection and polymorphism in genes encoding bitter and lipid taste receptors, respectively, TAS2R38 and CD36, in normal weight and obese subjects. The study included the participants who could detect LA, i.e., lipid-tasters. There was a positive correlation between BMI and detection thresholds for fat and bitter taste in normal weight and obese subjects. Obese participants showed a positive correlation between LA and PROP detection thresholds. PROP detection thresholds were higher for CD36 SNP (rs1761667) and TAS2R38 SNPs (rs1726866 and rs10246939) in obese participants compared to normal weight subjects. LA detection thresholds were not high for CD36 SNP (rs1761667) or TAS2R38 SNP (rs1726866 and rs10246939) in obese participants. Orosensory detection thresholds for fat and bitter taste are associated with BMI, and CD36 and TAS2R38 genotypes are not always associated with taste phenotypes.
VytisknoutZobrazeno: 23. 4. 2024 14:20