VONTROBOVÁ, Eva, Jana KOPECKÁ, Gabriela ROTKOVÁ a Dagmar MATOULKOVÁ. Faktory ovlivňující produkci senzoricky aktivních látek u pivovarských a vinařských kvasinek. Kvasný průmysl. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, roč. 63, č. 4, s. 173-189. ISSN 0023-5830. doi:10.18832/kp201720. 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Faktory ovlivňující produkci senzoricky aktivních látek u pivovarských a vinařských kvasinek
Autoři VONTROBOVÁ, Eva (203 Česká republika, domácí), Jana KOPECKÁ (203 Česká republika, domácí), Gabriela ROTKOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Dagmar MATOULKOVÁ (203 Česká republika, garant).
Vydání Kvasný průmysl, Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, 2017, 0023-5830.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14310/17:00097365
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.18832/kp201720
UT WoS 000430985100003
Klíčová slova anglicky genome; yeast; beer; regulation of metabolism; Saccharomyces; wine
Štítky NZ, rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Marie Šípková, DiS., učo 437722. Změněno: 1. 7. 2020 15:35.
Anotace
Publikace je zaměřena na pivovarské a vinařské kvasinky a jejich roli při výrobě alkoholických nápojů. Jednotlivé rody a druhy kvasinek se odlišují stavbou genomu. Četné hybridizace vedly ke vzniku nových linií kvasinek, jako jsou například skupiny spodních pivovarských kvasinek Saaz a Frohberg. Se strukturou genomu je spjata syntesa proteinů. Proteiny ovlivňují metabolické pochody buňky a tedy i vznik metabolitů. Díky svým specifi ckým metabolickým pochodům mají kvasinky významný vliv na aroma a chuť kvašených nápojů. Alkoholy, estery, acetaldehydy, monoterpenoidy, organické kyseliny, glycerol, vicinální diketony nebo sirné sloučeniny produkované kvasinkami dávají vznik charakteristickým chuťovým a aromatickým profi lům, čehož je využíváno při výrobě různých druhů piv a vín. Aroma a chuť jsou ovlivněny i působením stresových faktorů na kvasničné buňky v průběhu kvasných procesů. V publikaci je také zahrnut stručný přehled metabolismu kvasinek, s důrazem na katabolismus glukosy a ethanolové kvašení.
Návaznosti
MUNI/A/1013/2015, interní kód MUNázev: Podpora výzkumu studentů směru mikrobiologie a molekulární biotechnologie (Akronym: MIKRO)
Investor: Masarykova univerzita, Podpora výzkumu studentů směru mikrobiologie a molekulární biotechnologie, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 23. 4. 2024 09:21