Detailed Information on Publication Record
2017
Faktory ovlivňující produkci senzoricky aktivních látek u pivovarských a vinařských kvasinek
VONTROBOVÁ, Eva, Jana KOPECKÁ, Gabriela ROTKOVÁ and Dagmar MATOULKOVÁBasic information
Original name
Faktory ovlivňující produkci senzoricky aktivních látek u pivovarských a vinařských kvasinek
Authors
VONTROBOVÁ, Eva (203 Czech Republic, belonging to the institution), Jana KOPECKÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution), Gabriela ROTKOVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution) and Dagmar MATOULKOVÁ (203 Czech Republic, guarantor)
Edition
Kvasný průmysl, Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, 2017, 0023-5830
Other information
Language
English
Type of outcome
Článek v odborném periodiku
Field of Study
10600 1.6 Biological sciences
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
References:
RIV identification code
RIV/00216224:14310/17:00097365
Organization unit
Faculty of Science
UT WoS
000430985100003
Keywords in English
genome; yeast; beer; regulation of metabolism; Saccharomyces; wine
Tags
Reviewed
Změněno: 1/7/2020 15:35, Mgr. Marie Šípková, DiS.
Abstract
V originále
Publikace je zaměřena na pivovarské a vinařské kvasinky a jejich roli při výrobě alkoholických nápojů. Jednotlivé rody a druhy kvasinek se odlišují stavbou genomu. Četné hybridizace vedly ke vzniku nových linií kvasinek, jako jsou například skupiny spodních pivovarských kvasinek Saaz a Frohberg. Se strukturou genomu je spjata syntesa proteinů. Proteiny ovlivňují metabolické pochody buňky a tedy i vznik metabolitů. Díky svým specifi ckým metabolickým pochodům mají kvasinky významný vliv na aroma a chuť kvašených nápojů. Alkoholy, estery, acetaldehydy, monoterpenoidy, organické kyseliny, glycerol, vicinální diketony nebo sirné sloučeniny produkované kvasinkami dávají vznik charakteristickým chuťovým a aromatickým profi lům, čehož je využíváno při výrobě různých druhů piv a vín. Aroma a chuť jsou ovlivněny i působením stresových faktorů na kvasničné buňky v průběhu kvasných procesů. V publikaci je také zahrnut stručný přehled metabolismu kvasinek, s důrazem na katabolismus glukosy a ethanolové kvašení.
Links
MUNI/A/1013/2015, interní kód MU |
|