J 2017

Faktory ovlivňující produkci senzoricky aktivních látek u pivovarských a vinařských kvasinek

VONTROBOVÁ, Eva, Jana KOPECKÁ, Gabriela ROTKOVÁ and Dagmar MATOULKOVÁ

Basic information

Original name

Faktory ovlivňující produkci senzoricky aktivních látek u pivovarských a vinařských kvasinek

Authors

VONTROBOVÁ, Eva (203 Czech Republic, belonging to the institution), Jana KOPECKÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution), Gabriela ROTKOVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution) and Dagmar MATOULKOVÁ (203 Czech Republic, guarantor)

Edition

Kvasný průmysl, Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, 2017, 0023-5830

Other information

Language

English

Type of outcome

Článek v odborném periodiku

Field of Study

10600 1.6 Biological sciences

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

References:

RIV identification code

RIV/00216224:14310/17:00097365

Organization unit

Faculty of Science

UT WoS

000430985100003

Keywords in English

genome; yeast; beer; regulation of metabolism; Saccharomyces; wine

Tags

Tags

Reviewed
Změněno: 1/7/2020 15:35, Mgr. Marie Šípková, DiS.

Abstract

V originále

Publikace je zaměřena na pivovarské a vinařské kvasinky a jejich roli při výrobě alkoholických nápojů. Jednotlivé rody a druhy kvasinek se odlišují stavbou genomu. Četné hybridizace vedly ke vzniku nových linií kvasinek, jako jsou například skupiny spodních pivovarských kvasinek Saaz a Frohberg. Se strukturou genomu je spjata syntesa proteinů. Proteiny ovlivňují metabolické pochody buňky a tedy i vznik metabolitů. Díky svým specifi ckým metabolickým pochodům mají kvasinky významný vliv na aroma a chuť kvašených nápojů. Alkoholy, estery, acetaldehydy, monoterpenoidy, organické kyseliny, glycerol, vicinální diketony nebo sirné sloučeniny produkované kvasinkami dávají vznik charakteristickým chuťovým a aromatickým profi lům, čehož je využíváno při výrobě různých druhů piv a vín. Aroma a chuť jsou ovlivněny i působením stresových faktorů na kvasničné buňky v průběhu kvasných procesů. V publikaci je také zahrnut stručný přehled metabolismu kvasinek, s důrazem na katabolismus glukosy a ethanolové kvašení.

Links

MUNI/A/1013/2015, interní kód MU
Name: Podpora výzkumu studentů směru mikrobiologie a molekulární biotechnologie (Acronym: MIKRO)
Investor: Masaryk University, Category A