KOLEJKA, Jaromír, Petr RAPANT a Tomáš KREJČÍ. Hodnocení rizikovosti území obce pro případ přívalové povodně. In XX. Mezinárodní kolokvium o regionálních vědách - Sborník anotací. 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Hodnocení rizikovosti území obce pro případ přívalové povodně
Název česky Hodnocení rizikovosti území obce pro případ přívalové povodně
Název anglicky Community area risk assessment for flash flood
Autoři KOLEJKA, Jaromír, Petr RAPANT a Tomáš KREJČÍ.
Vydání XX. Mezinárodní kolokvium o regionálních vědách - Sborník anotací, 2017.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 30305 Occupational health
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky přívalová povodeň, místní rozvoj, hodnocení rizika, územně plánovací dokumentace
Klíčová slova anglicky flash flood, local development, risk assessment, planning documentation
Štítky flash flood, forecast
Změnil Změnil: prof. RNDr. Jaromír Kolejka, CSc., učo 1107. Změněno: 1. 9. 2017 14:57.
Anotace
Předpověď výskytu přívalových povodní se potýká především s mimořádnou nepravidelností vzniku příčinných srážek. Ty teprve ve spojitosti s nasycením území předchozími srážkami přivedou k realizaci další místní faktory, které mohou důsledky extrémních krátkodobých srážek buď zhoršit, anebo naopak zmírnit. Další vlastnosti území obce tak představují trvalý potenciál pro adekvátní reakci tohoto území po vydatných srážkách. Podle dosavadních znalostí je možné rizikovost konkrétního území pro případ přívalové povodně po extrémních srážkách předem vyhodnotit. Nastanou-li takové srážky, nebo pokud se k nim teprve schyluje, místní povodňový štáb má k dispozici alespoň časový předstih k výklášení poplachu a vydat varování před povodní. V ideálním případě je možné takové hodnocení zakomponovat jak do konceptu rozhodování krizového štábu, tak vůpžit do územně plánovací dokumentace.
Anotace anglicky
The flash floods forecasting is struggling mainly with extraordinary irregularities in origin of causal precipitations. They only in conjunction with the territory water saturation caused by antecedent precipitations start effect of other local factors that can consequences of short-term extreme precipitation either worsen or mitigate vice versa. Other community area features represent a permanent potential for an adequate territory response after heavy rains. According to current knowledge, it is possible to assess the flash floods hazard of a particular territory in case of extreme precipitation in advance. If such precipitations already are on the ground, or if they are just coming up in the atmosphere, the local flood control headquarters has at least time enough to call alarm and issue a flood warning. In the ideal case, it is possible to incorporate such area assessment into the concept of decision-making of the disaster staff and to insert it into the master plan documentation.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 14:04