GLÁSEROVÁ, Jana a Eva VÁVROVÁ. Accounting and tax implications of the creation and use of technical provisions of commercial insurance companies. In Enterprise and Competitive Environment. 1. vyd. Bučovice: Martin Stříž Publishing, 2013. ISBN 978-80-87106-64-8. 1. vyd. Bučovice: Martin Stříž Publishing. 17 s. ISBN 978-80-87106-64-8. 2013.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Accounting and tax implications of the creation and use of technical provisions of commercial insurance companies
Název česky Účetní a daňové souvislosti tvorby a použití technických rezerv v komerčních pojišťovnách
Autoři GLÁSEROVÁ, Jana a Eva VÁVROVÁ.
Vydání 1. vyd. Bučovice, Enterprise and Competitive Environment. 1. vyd. Bučovice: Martin Stříž Publishing, 2013. ISBN 978-80-87106-64-8. 17 s. 2013.
Nakladatel Martin Stříž Publishing
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50600 5.6 Political science
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
ISBN 978-80-87106-64-8
Klíčová slova česky účetnictví, komerční pojišťovna, technická rezerva
Klíčová slova anglicky commercial insurance company, accounting, technical provision
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: doc. Ing. Eva Vávrová, Ph.D., učo 38979. Změněno: 18. 9. 2017 11:04.
Anotace
Entities such as commercial insurance companies are obliged to create technical provisions in order to fulfill their activities. Technical provisions are used to cover liabilities of commercial insurance companies arising from insurance and reinsurance activities. The principal aim of this paper is to determine the impact of the creation and use of technical provisions for some important items of the financial statements, which are liabilities, a balance sheet, profit and an income tax base. A prerequisite to fulfill the objective of the paper is to analyze the accounting legislation for technical provisions in an insurance company. The intention of the presented paper can be divided according to its conception into two parts. The first part of the paper is devoted to methodological aspects in relation to the general definition of the accounting principles and their importance in the accounting of commercial insurance companies. The second part deals with the methodological procedure of the accounting of the creation and use of technical provisions and the specifics of how they are reported in the financial statements of commercial insurers. Conclusions of the paper show contemporary issues in the analyzed area in the context of the financial crisis.
Anotace česky
Účetní jednotky, kterými jsou komerční pojišťovny, jsou povinny vytvářet v souladu s naplněním předmětu své činnosti technické rezervy. Technické rezervy slouží ke krytí závazků kom. pojišťoven vyplývajících z pojišťovací a zajišťovací činnosti. Stěžejním cílem příspěvku je stanovit dopady tvorby a použití technických rezerv na některé významné položky účetní závěrky, kterými jsou cizí zdroje, bilanční suma, výsledek hospodaření a základ daně z příjmů. Předpokladem pro naplnění cíle je provedení analýzy účetně právní úpravy technických rezerv v komerčních pojišťovnách. Záměr předkládaného příspěvku lze v souladu s jeho koncepcí rozdělit do dvou částí. První část příspěvku se věnuje metodologickým aspektům ve vztahu k obecnému vymezení účetních zásad a jejich významu v účetnictví komerčních pojišťoven. Druhá část se zabývá metodickým postupem účtování tvorby a užití technických rezerv a specifikům způsobu jejich vykazování v účetní závěrce komerčních pojišťoven. V závěrečné části se příspěvek zabývá aktuálně i současnými problémy ve zkoumané oblasti v kontextu finanční krize.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 02:25