KACHLÍK, Petr a Tatiana KIMÁKOVÁ. Průzkumná sonda do pohledu žáků tří brněnských základních škol na návykové látky a jejich prevenci. Online. In Informačný bulletin hlavného hygienika SR venovaný celoštátnej vedeckej konferencii XIII. Dni hygieny detí a mládeže. 1. vyd. Bratislava: Úrad verejného zdravotníctva SR, 2017. s. 1-7, 8 s. [citováno 2024-04-24]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Průzkumná sonda do pohledu žáků tří brněnských základních škol na návykové látky a jejich prevenci
Název česky Průzkumná sonda do pohledu žáků tří brněnských základních škol na návykové látky a jejich prevenci
Název anglicky A Survey Probe into the Viewpoint of Pupils of Three Brno Elementary Schools on Addictive Substances and their Prevention
Autoři KACHLÍK, Petr a Tatiana KIMÁKOVÁ
Vydání 1. vyd. Bratislava, Informačný bulletin hlavného hygienika SR venovaný celoštátnej vedeckej konferencii XIII. Dni hygieny detí a mládeže, od s. 1-7, 8 s. 2017.
Nakladatel Úrad verejného zdravotníctva SR
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky dotazník; návyková látka; postoj; prevence; škola; výzkum; zdraví; žák
Klíčová slova anglicky questionnaire; addictive substance; attitude; prevention; school; research; health; pupil
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. MUDr. Petr Kachlík, Ph.D., učo 2190. Změněno: 15. 9. 2017 17:55.
Anotace
V rámci výzkumné sondy byl pomocí anonymního dotazníku osloven vzorek žáků tří brněnských základních škol. Položky dotazování byly zaměřeny na postoje a názory respondentů na návykové látky a protidrogovou prevenci. Z výsledků vyplynulo, že téměř pětina vzorku kouřila tabák, obdobně velká skupina konzumovala i konopné drogy, necelých 40 % pilo alkoholické nápoje. K užívání návykových látek se žáci nejčastěji dostali kvůli úniku před problémy a potřebě zapadnout do party svých vrstevníků. V případě výskytu problémů je většina dětí ochotna svěřit se rodičům a přátelům, pedagogům a škole jako instituci však nedůvěřuje. Ve sledovaných školách sice formálně probíhají aktivity primární prevence cílené na drogové závislosti, ale jsou nesystematické, pro žáky málo atraktivní, nemotivují je dostatečně účinně ke zdravému životnímu stylu.
Anotace anglicky
A sample of pupils from three primary schools in Brno-city was approached by means of an anonymous questionnaire. Polling articles focused on attitudes and opinions of respondents on addictive drugs and drug prevention. The results showed that nearly one-fifth of the sample smoked tobacco, similarly a large group consumed cannabis, less than 40% alcoholic beverages. To use addictive substances, pupils were most likely to get out of trouble and need to fit into their peers' parties. In case of problems, most children are willing to entrust their parents and friends, but they do not trust teachers and school as the institution. While primary school-based drug prevention activities are formally underway in the monitored schools, they are non-systematic, less attractive for pupils, do not motivate them effectively enough for a healthy lifestyle.
Návaznosti
MSM0021622421, záměrNázev: Škola a zdraví pro 21. století
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Škola a zdraví pro 21. století
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 09:11