VÁVROVÁ, Eva. Požadavky Evropské unie na pojistitelnost odpovědnosti za škodu na životním prostředí. Online. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2009, LVII, č. 6, s. 369-376. ISSN 1211-8516. [citováno 2024-04-24]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Požadavky Evropské unie na pojistitelnost odpovědnosti za škodu na životním prostředí
Název česky Požadavky Evropské unie na pojistitelnost odpovědnosti za škodu na životním prostředí
Název anglicky EU approach to the insurability of the liability for damage to the natural environment.
Autoři VÁVROVÁ, Eva
Vydání Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis, Brno, Mendelova univerzita v Brně, 2009, 1211-8516.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50600 5.6 Political science
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Klíčová slova česky pojistitelnost, pojištění odpovědnosti za škodu, životní prostředí
Klíčová slova anglicky environment, liability insurance, insurability
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: doc. Ing. Eva Vávrová, Ph.D., učo 38979. Změněno: 26. 9. 2017 14:30.
Anotace
Stěžejním záměrem této práce je prezentace poznatků získaných při rozboru možných způsobů eliminace rizik v případě odpovědnosti za škodu na životním prostředí způsobenou činností provozovatele, jehož aktivita potenciálně ohrožuje životní prostředí a může zapříčinit i ekologickou újmu. Rizika jsou posuzována se zřetelem na kriteria pojistitelnosti rizik možných škod na životním prostředí. Je zdůrazněn význam risk managementu, v sofistikovanější podobě označovaného jako Enterprise Risk Management. Řízení rizik nabývá na významu právě se v současnosti připravovaným konceptem Solvency II, jehož první i druhý pilíř akcentují řízení rizik ve finančních institucích a důslednou kvantifikaci zjevných, skrytých i potenciálních rizik. Předkládaný vědecký příspěvek je tematicky zaměřen na analýzu specifických předpokladů pojistitelnosti rizik při environmentálním pojištění. V příspěvku jsou publikovány dílčí výsledky dosažené v rámci výzkumného záměru MSM 6215648904/výzkumný směr 02 s názvem "Hlavní tendence ve vývoji konkurenčního prostředí v podmínkách integračních a globalizačních procesů a adaptace podnikatelských subjektů na nové podmínky integrovaného trhu", v návaznosti na cíle a metodiku řešení daného výzkumného záměru.
Anotace anglicky
This paper proposes an analysis of the possible means for eliminating risks due to liability for environmental damage caused by the actions of an operator whose activities potentially threaten the natural environment and may cause biodiversity damage. Risks are assessed with regard to risk insurability criteria for potential damage to the natural environment. The importance of risk management is stressed in the new form known as Enterprise Risk Management. Risk management is becoming increasingly important as part of the Solvency II concept, currently in preparation by European Commission, whose first and second pillars accent risk management in financial institutions and consistent quantification of existing, hidden and potential risks. This paper focuses on an analysis of specific presumptions about the insurability of risk as concerns environmental insurance. The paper was written as part of research project MSM 6215648904, carried out by the Faculty of Business and Economics, under the name "The Czech Republic in the processes of integration and globalization, and the development of the agriculture and service sector in the new conditions of the integrated European market", following the goals and methodology of the research project.
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 07:55