FIALA, Jindřich. Změny související se stárnutím a jejich vliv na nutriční požadavky seniorů. Výživa a potraviny. Praha: Výživaservis s, 2017, roč. 72, č. 3, s. 72-76. ISSN 1211-846X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Změny související se stárnutím a jejich vliv na nutriční požadavky seniorů
Název anglicky Changes associated with aging and their impact on the nutritional requirements of seniors
Autoři FIALA, Jindřich (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Výživa a potraviny, Praha, Výživaservis s, 2017, 1211-846X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30304 Public and environmental health
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/17:00097861
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky výživa; senioři; stárnutí; nutriční požadavky
Klíčová slova anglicky nutrition; aging; impact of aging on tutritional needs
Štítky EL OK
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Vincent Belej, učo 7792. Změněno: 15. 3. 2018 11:19.
Anotace
Cílem článku je popsat změny vyskytující se při stárnutí, jejich dopad na nutriční požadavky seniorů a možnosti jejich zmírnění a oddálení. Tyto změny ovlivňují tělesné složení, vstřebávání živin i stravu samotnou. Obvykle vedou i ke snížení energetických požadavků, přičemž požadavky na živiny zůstávají relativně nezměněné, nebo se dokonce zvyšují. Snížení příjmu energie nesmí vést ke snížení příjmu ostatních živin. Zmíněny jsou vybrané živiny, jejichž vstřebávání bývá obzvláště narušeno, či jsou ve stáří zvláště důležité a je třeba hlídat jejich dostatečný přísun: vitaminy B12, D a C, vápník a železo. Řadě změn, zejména tělesného složení, ale následně i mnoha dalším, je možno se bránit aktivním životním stylem, obzvláště pak pohybovou aktivitou.
Anotace anglicky
The article aims to describe changes occurring during aging, their impact on the nutritional requirements of seniors, and possibilities of their reduction and postponing. These changes affect body composition, nutrient absorption, and diet itself. Usually they lead to reduction in energy requirements, while nutrient requirements remain relatively unchanged or are even increased. Reducing energy intake must not lead to reduction in intake of other nutrients. There are mentioned selected nutrients whose absorption is particularly disturbed or are particularly important in elderly, and they are in need to watch their adequate supply: vitamins B12, D and C, calcium and iron. A number of adverse changes, particularly in body composition, but also lot of others, can be prevented by active lifestyle, especially physical activity.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 09:10