LENHARTOVÁ, Zuzana, Jana OBROVSKÁ a Lenka SLEPIČKOVÁ. Jak rozpoznat "dobrou praxi": Přehled používaných praxí v práci s dětmi a rodinami se sociálním znevýhodněním v ČR a ve světě. In 25. konference ČAPV: "Vliv technologií v oblasti vzdělávání a pedagogického výzkumu." 13.9.-14.9.2017 v Hradci Králové na PDF UHK. 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Jak rozpoznat "dobrou praxi": Přehled používaných praxí v práci s dětmi a rodinami se sociálním znevýhodněním v ČR a ve světě
Název česky Jak rozpoznat "dobrou praxi": Přehled používaných praxí v práci s dětmi a rodinami se sociálním znevýhodněním v ČR a ve světě
Název anglicky How to recognize a „good practice“? Inventory of practices used in the education of socially disadvantaged children and their families in the Czech Republic and Europe
Autoři LENHARTOVÁ, Zuzana (203 Česká republika, domácí), Jana OBROVSKÁ (203 Česká republika, garant, domácí) a Lenka SLEPIČKOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání 25. konference ČAPV: "Vliv technologií v oblasti vzdělávání a pedagogického výzkumu." 13.9.-14.9.2017 v Hradci Králové na PDF UHK, 2017.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50301 Education, general; including training, pedagogy, didactics [and education systems]
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14410/17:00102084
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky vzdělávací programy; sociální programy; sociální znevýhodnění; vzdělávání; děti; rodina
Klíčová slova anglicky educational programmes; social programmes; social disadvantage; education; children; family
Změnil Změnila: Mgr. Jana Obrovská, Ph.D., učo 143665. Změněno: 2. 4. 2019 17:13.
Anotace
Ačkoliv je vzdělávání sociálně znevýhodněných dětí považováno za klíčový nástroj v boji se sociálními nerovnostmi, společensko-vědní výzkum české provenience v oblasti předškolního i základního vzdělávání dlouhodobě prokazuje, že vzdělávací systém může nerovnosti značně konzervovat a sociální znevýhodnění spíše reprodukovat (Ivatts et. al. 2015; Gabal, Čada 2010). V České republice se v posledních třech dekádách vyvíjejí nejrůznější projekty či programy na podporu vzdělávání sociálně znevýhodněných žáků, iniciované jak v oblasti neziskového sektoru, tak na zakázku státních orgánů. Kritéria pro hodnocení těchto programů však nejsou vždy jasná, stejně jako není zřejmé, podle jakých indikátorů by bylo možné určit úspěšné a plošněji fungující praxe. Příspěvek navazuje na aktuálně řešený mezinárodní projekt „Inkluzivní vzdělávání a sociální podpora v překonávání nerovností ve společnosti“ (ISOTIS), podpořený Evropskou Unií ve schématu Horizon 2020. Na základě fokusních skupin s praktikujícími experty působícími v českém prostředí (budou realizovány v květnu tohoto roku) příspěvek představí přehled programů, nástrojů a praxí v oblasti vzdělávání sociálně znevýhodněných dětí a práce se sociálně vyloučenými rodinami, které jsou obecně považovány za úspěšné a zároveň nabídne expertní pohled na kritéria jejich úspěšnosti. Tyto popsané praxe budou srovnány s úspěšnými praxemi v zahraničí, které budou identifikovány v návaznosti na fokusní skupinu (bude realizována v červnu tohoto roku) s praktiky, tvůrci politik a akademiky z různých evropských zemí. Příspěvek se bude soustředit také na rovinu metodologickou, zejména na to, jak identifikovat a evaluovat dobré praxe a zda je možné stanovit trans-kulturně aplikovatelná kritéria. Příspěvek vyjde z dat ze dvou expertních fokusních skupin (jedné české a druhé evropské), které budou realizovány v květnu a červnu letošního roku 2017.
Anotace anglicky
Although the education of socially disadvantaged children is widely considered to be a crucial weapon against social inequalities, social science research in the subject of preschool as well as basic-school education proves that Czech educational system can significantly reproduce social disadvantages (Ivatts et. al. 2015; Gabal, Čada 2010). In last three decades, diverse educational programmes and projects for support of socially disadvantaged children initiated by NGOs as well as state authorities were developed in the Czech Republic. However, the evaluative criteria indicating the successful practices are always not very clear. Paper will be based on data from two expert focus groups (one national, the other European), that will be organized in May and June 2017. The participants will represent organizations focusing on educational programmes for socially disadvantaged children or families, as well as the other stakeholders, teachers, politicians etc. The main aim of the focus groups is to identify good practice in this field within both national and international context. This paper draws from a currently ongoing international project Inclusive Education and Social Support to Tackle Inequalities in Society,” supported by European Union in Horizon 2020 scheme. The paper will be based on data that will be gathered during May and June 2017.
Návaznosti
727069, interní kód MUNázev: ISOTIS - Inclusive Education and Social Support to Tackle Inequalities in Society (Akronym: ISOTIS)
Investor: Evropská unie, ISOTIS - Inclusive Education and Social Support to Tackle Inequalities in Society, Europe in a changing world - inclusive, innovative and reflective Societies (Societal Challenges)
VytisknoutZobrazeno: 20. 4. 2024 00:38