Lidská práva a medicína (Human Rights and Medicine). Ed. Vojtěch Šimíček. 1st ed. Brno: Masarykova univerzita. ISBN 978-80-210-8700-2. 2017.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Lidská práva a medicína
Name (in English) Human Rights and Medicine
Authors
Ed. Vojtěch Šimíček.
Edition 1. vyd. Brno, 2017.
Publisher Masarykova univerzita
Other information
Original language Czech
Type of outcome Editing of thematic compilation, editing of monothematic issue of professional journal
Field of Study 50500 5.5 Law
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
ISBN 978-80-210-8700-2
Tags Munipress
Changed by Changed by: Mgr. Radka Vyskočilová, učo 2368. Changed: 17/10/2017 09:41.
Abstract
Sborník tvoří 14 textů psaných lékaři, etiky, soudci, advokáty a akademiky, kteří se v nich zabývají např. limitací lidských práv v medicíně, povinným očkováním, právem na zdraví cizinců, domácími porody a financováním zdravotnictví. Smyslem této publikace je podporovat dialog mezi (zejména) lékaři a právníky. Málokdo má totiž to štěstí, že dokáže stejně dobře rozumět současně právu i medicíně. Možná i proto se pohledy lékařů a právníků často liší a někdy lze mezi nimi vypozorovat i určité napětí. Zatímco totiž pro lékaře nezřídka platí, že se musí rozhodnout třeba i během několika sekund a právníky proto někdy mohou vnímat jako někoho, kdo jim zbytečně komplikuje život, vadí zase právníkům na lékařích, že žijí v představě někoho, kdo jediný sám nejlépe ví, co je pro pacienta nejlepší a nechtějí o tom s nikým diskutovat. Právě proto je nezbytné, aby spolu obě tyto profese co nejvíce mluvily a navzájem se obohacovaly. Předložený sborník představuje jednu z možností této komunikace.
Abstract (in English)
The book consists of fourteen contributions written by doctors, ethicists, judges, advocates, and academics. They deal with the limitation of human rights in medicine, compulsory vaccination, right to health for foreigners, home births, healthcare financing, and other topics. The purpose of this publication is to promote the dialogue between doctors and lawyers. Few people are fortunate enough to understand both law and medicine. That is perhaps why the views of doctors and lawyers often differ or suffer from tensions. It is essential that doctors and lawyers communicate and enrich each other. This book is one way to help it.
PrintDisplayed: 20/4/2024 04:08