HOFFMAN, Andrew. Jak kultura utváří diskusi o klimatické změně (How culture shapes the climate change debate). 1st ed. Brno: Masarykova univerzita. 136 pp. ISBN 978-80-210-8711-8. 2017.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Jak kultura utváří diskusi o klimatické změně
Name (in English) How culture shapes the climate change debate
Authors HOFFMAN, Andrew.
Edition 1. vyd. Brno, 136 pp. 2017.
Publisher Masarykova univerzita
Other information
Original language Czech
Type of outcome Book on a specialized topic
Field of Study 50000 5. Social Sciences
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Publication form printed version "print"
ISBN 978-80-210-8711-8
Tags Munipress
Changed by Changed by: Mgr. Radka Vyskočilová, učo 2368. Changed: 17/10/2017 09:54.
Abstract
Ačkoliv se vědecká komunita shoduje, že v současné době probíhá změna klimatu a významně se na ní podílí lidská činnost, veřejnost tento konsenzus nesdílí. Někteří považují klimatickou změnu za uměle zveličovaný problém, jiní naopak bijí na poplach. Proč je společnost v této otázce tak rozdělená? Podle amerického profesora Andrewa Hoffmana představuje změna klimatu nejen environmentální, ale také kulturní problém. Vychází přitom z nejnovějších výzkumů sociologie, psychologie či politologie a čtenáři názorně ukazuje, že rozpolcenost ve vnímání klimatické změny není způsobena nedostatkem vědeckých poznatků, ale rozdíly v hodnotách různých společenských skupin a v jejich celkovém pohledu na svět. Kniha čtenářům nabízí vedle přehledu toho nejdůležitějšího ze sociálněvědních výzkumů této problematiky také zajímavé exkurzy do historie a inspirativní náměty, jak kulturní rozkol spojený se změnou klimatu překonat.
Abstract (in English)
Although there is agreement among scientists that climate change is underway and is caused largely by human activity, the public does not share this consensus. While some consider climate change to be exaggerated, others are alarmed. Why is the public so divided on this issue? According to the American professor Andrew Hoffman, climate change is not only an environmental but also a cultural problem. Synthetising evidence from sociology, psychology, and political science, Hoffman shows that the split in climate change perception is not due to a lack of scientific knowledge. Rather, it is caused by opposing values and worldviews held by different social groups. In addition to providing an overview of relevant social science research, Hoffman offers thought-provoking historical analogies of such cultural shifts as well as inspiring suggestions how to bridge the cultural schism embedded in the climate change debate.
PrintDisplayed: 16/4/2024 07:43