KUMSTÁT, Michal. Nízko-sacharidová vysokotuková výživa (nejen) ve sportu (Low-carbohydrate high-fat diets for (non)athletes). In Marie Blahutková. Pohybový aparát a zdraví. Brno: Paido, 2017, p. 67-74. ISBN 978-80-7315-265-9.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Nízko-sacharidová vysokotuková výživa (nejen) ve sportu
Name (in English) Low-carbohydrate high-fat diets for (non)athletes
Authors KUMSTÁT, Michal (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution).
Edition Brno, Pohybový aparát a zdraví, p. 67-74, 8 pp. 2017.
Publisher Paido
Other information
Original language Czech
Type of outcome Chapter(s) of a specialized book
Field of Study 30306 Sport and fitness sciences
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Publication form printed version "print"
RIV identification code RIV/00216224:14510/17:00097959
Organization unit Faculty of Sports Studies
ISBN 978-80-7315-265-9
Keywords in English metabolism; endurance exercise; alternativní výživa
Tags rivok
Tags Reviewed
Changed by Changed by: Mgr. Pavlína Roučová, DiS., učo 169540. Changed: 24/4/2018 11:36.
Abstract
Mezi populární alternativní směry výživy patří u sportovců, ale také u nesportující populace tzv. nízko-sacharidová, vysoko-tuková strava. Její uplatňování s sebou přináší řadu metabolických změn, které mohou u sportovců přispět k podpoře výkonu. Řada studií dále potvrzuje, že nízko-sacharidový režim má příznivý vliv na řadu rizikových faktorů kardiovaskulárních onemocnění. Výživa podle tohoto směru není primárně energeticky restriktivní, ale je založená na manipulaci s poměrem přijímaných sacharidů a tuků. Tento režim znamená výrazný odklon od zakořeněného paradigmatu o potřebě sacharidů ve výživě člověka. Jasná definice a okolnosti realizace nízko-sacharidové výživy však neexistují. Cílem sdělení je proto prezentovat odborně podložené poznatky o podobách nízko-sacharidového modelu výživy u sportovců a poukázat na jeho potenciální zdravotní benefity.
Abstract (in English)
Low-carbohydrate high-fat diets become highly popular both among athletes and even non-athletic population. There are number of metabolic changes that may promote athlete’s performance in particular sporting situation. Moreover, recent studies have confirmed that the low-carbohydrate regime has a beneficial effect on a number of cardiovascular risk markers. Low-carbohydrate high-fat diets are not primarily energy-restrictive, but are principally based on manipulation with the carbohydrates to fat ratio in the daily diet. In general, this regime significantly changes the paradigm about the need of carbohydrates in human nutrition. However, clear definitions and conditions for the individual implementation of low-carbohydrate diet are lacking. The aim of the theoretical review is therefore to present an evidence based background of the forms of low-carbohydrate diets used by athletes and to point out some of the proposed potential health benefits.
PrintDisplayed: 4/10/2024 16:27