C 2017

Nízko-sacharidová vysokotuková výživa (nejen) ve sportu

KUMSTÁT, Michal

Basic information

Original name

Nízko-sacharidová vysokotuková výživa (nejen) ve sportu

Name (in English)

Low-carbohydrate high-fat diets for (non)athletes

Authors

KUMSTÁT, Michal (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution)

Edition

Brno, Pohybový aparát a zdraví, p. 67-74, 8 pp. 2017

Publisher

Paido

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Kapitola resp. kapitoly v odborné knize

Field of Study

30306 Sport and fitness sciences

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

Publication form

printed version "print"

RIV identification code

RIV/00216224:14510/17:00097959

Organization unit

Faculty of Sports Studies

ISBN

978-80-7315-265-9

Keywords in English

metabolism; endurance exercise; alternativní výživa

Tags

Tags

Reviewed
Změněno: 24/4/2018 11:36, Mgr. Pavlína Roučová, DiS.

Abstract

V originále

Mezi populární alternativní směry výživy patří u sportovců, ale také u nesportující populace tzv. nízko-sacharidová, vysoko-tuková strava. Její uplatňování s sebou přináší řadu metabolických změn, které mohou u sportovců přispět k podpoře výkonu. Řada studií dále potvrzuje, že nízko-sacharidový režim má příznivý vliv na řadu rizikových faktorů kardiovaskulárních onemocnění. Výživa podle tohoto směru není primárně energeticky restriktivní, ale je založená na manipulaci s poměrem přijímaných sacharidů a tuků. Tento režim znamená výrazný odklon od zakořeněného paradigmatu o potřebě sacharidů ve výživě člověka. Jasná definice a okolnosti realizace nízko-sacharidové výživy však neexistují. Cílem sdělení je proto prezentovat odborně podložené poznatky o podobách nízko-sacharidového modelu výživy u sportovců a poukázat na jeho potenciální zdravotní benefity.

In English

Low-carbohydrate high-fat diets become highly popular both among athletes and even non-athletic population. There are number of metabolic changes that may promote athlete’s performance in particular sporting situation. Moreover, recent studies have confirmed that the low-carbohydrate regime has a beneficial effect on a number of cardiovascular risk markers. Low-carbohydrate high-fat diets are not primarily energy-restrictive, but are principally based on manipulation with the carbohydrates to fat ratio in the daily diet. In general, this regime significantly changes the paradigm about the need of carbohydrates in human nutrition. However, clear definitions and conditions for the individual implementation of low-carbohydrate diet are lacking. The aim of the theoretical review is therefore to present an evidence based background of the forms of low-carbohydrate diets used by athletes and to point out some of the proposed potential health benefits.

Files attached

Nizko-sacharidova_strava_Pohyb_a_zdravi_2017_Kumstat.pdf
Request the author's version of the file