J 2017

Mikrobiota a obezita

ŠUBRTOVÁ, Marie, Danuše LEFNEROVÁ, Petra LÖRINCZIOVÁ and Halina MATĚJOVÁ

Basic information

Original name

Mikrobiota a obezita

Name (in English)

Microbiota and obesity

Authors

ŠUBRTOVÁ, Marie (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution), Danuše LEFNEROVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution), Petra LÖRINCZIOVÁ (703 Slovakia, belonging to the institution) and Halina MATĚJOVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution)

Edition

Výživa a potraviny, Praha, Výživaservis, 2017, 1211-846X

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Článek v odborném periodiku

Field of Study

30308 Nutrition, Dietetics

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

RIV identification code

RIV/00216224:14110/17:00098042

Organization unit

Faculty of Medicine

Keywords (in Czech)

Mikrobiota; obezita

Keywords in English

Microbiota; obesity

Tags

Tags

Reviewed
Změněno: 19/3/2018 17:48, Soňa Böhmová

Abstract

V originále

S rozvojem molekulárně biologických metod se začala větší pozornost soustředit na mikrobíotu člověka, především střevní bakterie, jelikož mají na zdraví hostitele největší vliv. Studie na zvířatech potvrdily souvislost mikrobioty s obezitou. U obézních myší bylo zjištěno jiné složení mikrobioty ve srovnání se štíhlými jedinci. Výsledky studií na lidech jsou více variabilní. V souvislosti s předpokládaným vlivem mikrobioty na obezitu se také začalo zkoumat působení stravy, probiotik a prebiotik na střevní bakterie. Studie potvrdily, že při dlouhodobé změně stravy dochází k nárůstu počtu některých bakterií v závislosti na typu stravy. Vliv probiotik a prebiotik na obezitu nebyl prokázán. Publikované výsledky nejsou jednoznačné, to však nemusí znamenat, že souvislost neexistuje. Interakce mezi stravou, mikrobiotou a obezitou jsou velmi složité, proto bude potřeba realizovat ještě mnoho studií, které by tyto souvislosti vysvětlily.

In English

Development of molecular biology techniques has led to more extensive research in the field of microbiota, especially gut flora, since this has the greatest impact on the host's health. Animal studies have confirmed the impact of microbiota on obesity. A differing composition of microbiota has also been found in obese mice as compared to lean ones. The results of human studies are more heterogeneous. In connection with the probable impact of microbiota on obesity, the effect of diet, probiotics and prebiotics on gut bacteria has been researched. Research has confirmed that changes in diet can lead to an increase of certain bacteria, depending on the type of diet. Reviews did not confirm the impact of probiotics and prebiotics on obesity. Published results are not consistent, yet this does not mean that there is no relation. Interactions between diet, microbiota and obesity are very complex; therefore, it is necessary to realize many more studies in order to clarify these relations.