Výskyt enteropatogenních yersinií u prasat divokých v České republice
Název anglicky
Prevalence of enteropathogenic Yersinia spp. in wild boars in the Czech Republic
Autoři
LORENCOVÁ, Alena (203 Česká republika, garant), Veronika VERBÍKOVÁ (203 Česká republika), Veronika MICHNÁ (203 Česká republika, domácí), Jiří LAMKA (203 Česká republika) a Michal SLANÝ (203 Česká republika, domácí)
Vydání
Maso, Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, 2015, 1210-4086
Yersinióza je infekce postihující člověka, domácí i divoká zvířata. Původci yersinióz u člověka jsou nejčastěji patogenní kmeny Yersinia enterocolitica a zdrojem infekce zejména kontaminované potraviny. U divokých prasat (n=135) ulovených ve třech lokalitách v České republice byly sledovány protilátky proti enteropatogenním yersiniím a přítomnost patogenních (ail-pozitivních) kmenů Y. enterocolitica ve výkalech pomocí metody qPCR. Specifické protilátky byly detekovány u 69,6 % zvířat bez statisticky významného rozdílu mezi skupinami zvířat do jednoho a nad jeden rok věku. Patogenní kmeny Y. enterocolitica byly detekovány v 16,3 % vzorků s mírně vyšší prevalencí ve skupině mladších zvířat. Divoká prasata mohou být rezervoárem patogenních yersinií pro člověka i domácí zvířata. Nezbytné je dodržování zásad správné hygienické praxe během manipulace s těly zvířat po ulovení a dostatečné tepelném opracování masa a orgánů před konzumací.
Anglicky
Yersiniosis affects wild and domestic animals as well as humans. Pathogenic Yersinia enterocolitica is the most common causative agent of human yersiniosis and contaminated food is the major source of infection. The prevalence of anti-Yersinia antibodies and the presence of pathogenic Y. enterocolitica (ail-positive) in wild boars (n=135) hunted in three localities of the Czech Republic were investigated. Anti-Yersinia antibodies were found in 69.6% of the animals without any observed difference between young (under one year old) and adult animals. Molecular detection revealed pathogenic Y. enterocolitica in 16.3% of faecal samples with a slightly higher prevalence among young animals. In conclusion, wild boars could be reservoirs of pathogenic Yersinia for humans and animals and good hygienic practice during slaughtering and handling of the meat including sufficient heat treatment before consumption is highly recommended.