SEDLÁČEK, Tibor. Doklady raného náboženstva Churritov v starovekom Urkeši. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita. 168 s. Spisy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity, sv. 470. ISBN 978-80-210-8753-8. 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Doklady raného náboženstva Churritov v starovekom Urkeši
Název anglicky Evidence of the Early Religion of the Hurrians in Ancient Urkesh
Autoři SEDLÁČEK, Tibor.
Vydání 1. vyd. Brno, 168 s. Spisy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity, sv. 470, 2017.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk slovenština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 60300 6.3 Philosophy, Ethics and Religion
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
ISBN 978-80-210-8753-8
Štítky Munipress
Změnil Změnila: Mgr. Radka Vyskočilová, učo 2368. Změněno: 3. 11. 2017 08:59.
Anotace
Najviac dokladov umožňujúcich poznať náboženstvo churritskej populácie, obývajúcej v minulosti regióny starovekého Predného východu, pochádza z 2. tisícročia pred n. l. Už menej je však prebádané rané obdobie churritských dejín a ich náboženských predstáv, ktoré možno datovať do 3. tisícročia pred n. l. Kniha mapuje túto etapu prostredníctvom materiálnej kultúry a písomných prameňov z lokality Tell Mózán, na území ktorej sa v staroveku rozprestieralo mesto Urkeš. Dôležitým doplnkom tohto postupu sú aj dáta z iných oblastí. Je zrejmé, že v Urkeši mali výrazné zastúpenie najstaršie známe churritské kultúrne prvky, i keď zanedbateľné nie sú ani vplyvy akkadské. Na základe doteraz učinených objavov sú identifikované náboženské prvky spojené s mestom a je poukázané na tie, ktoré možno charakterizovať ako churritské.
Anotace česky
Nejvíc dokladů umožňujících poznat náboženství churritské populace, obývající v minulosti regiony starověkého Předního východu, pochází z 2. tisíciletí před n. l. Už méně je však probádané rané období churritských dějin a jejich náboženských představ, které je možné datovat do 3. tisíciletí před n. l. Kniha mapuje tuto etapu prostřednictvím materiální kultury a písemných pramenů z lokality Tell Mózán, na území které se v starověku rozprostíralo město Urkeš. Důležitým doplňkem tohoto postupu jsou i data z jiných oblastí. Je zřejmé, že v Urkeši měly výrazné zastoupení nejstarší známé churritské kulturní prvky, i když zanedbatelné nejsou ani vlyvy akkadské. Na základě doposud učiněných objevů jsou identifikovány náboženské prvky spojené s městem a je poukázáno na ty, které je možné charakterizovat jako churritské.
Anotace anglicky
Most evidence that makes it possible to know the religion of the Hurrian population formerly living in the regions of the ancient Near East dates to the second millennium B.C. However, the early period of Hurrian history and their religious ideas dating to the third millennium B.C. are less well explored. The book maps out this phase through material culture and written sources from Tell Mozan, which was once covered by the city of Urkesh in ancient times. Data from other areas represents an important complement to this approach. The oldest known Hurrian cultural elements clearly had a significant representation in Urkesh, though Akkadian influences are not negligible either. Based on the discoveries made so far, religious elements associated with the city are identified and those that may be characterised as Hurrian are highlighted.
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 23:04