MAREČEK, Daniel a Jana RUDÁ. Léčivé látky z mořských organismů v klinických studiích a praxi. Česká a slovenská farmacie. Praha: Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2017, roč. 66, č. 5, s. 191-207. ISSN 1210-7816.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Léčivé látky z mořských organismů v klinických studiích a praxi
Název česky Léčivé látky z mořských organismů v klinických studiích a praxi
Název anglicky Active substances from marine organisms in clinical trials and practice
Autoři MAREČEK, Daniel (203 Česká republika, domácí) a Jana RUDÁ (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Česká a slovenská farmacie, Praha, Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2017, 1210-7816.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30104 Pharmacology and pharmacy
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/17:00098222
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky léčiva mořského původu
Klíčová slova anglicky marine pharmacology
Štítky EL OK
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 26. 4. 2018 11:37.
Anotace
Oceány pokrývají velkou část povrchu naší planety a jsou domovem nepřeberného množství organismů. Řada z nich teprve čeká na své objevení, podobně jako chemické látky, které syntetizují. Odvětví farmakologie označované v zahraniční literatuře termínem „marine pharmacology“ se zabývá studiem právě těchto látek a jejich využitím v medicíně. Původ v mořských organismech je pro většinu z nich jediným pojítkem a tato různorodost se promítá i do širokého spektra možného využití. Mnohé se vyznačují zcela unikátním mechanismem účinku nabízejícím nové možnosti terapeutického působení. Ačkoliv jich do klinické praxe zatím proniklo jen několik (například eribulin či cytarabin), potenciál je obrovský. V klinických studiích v současnosti sice převažují farmaka pro terapii nádorových onemocnění, zkoumány jsou ale i látky s potenciálním využitím v léčbě bolesti či Alzheimerovy choroby a mnoha dalších.
Anotace anglicky
Oceans cover a large part of our planet and they are a home for an enormous amount of species. A lot of them are still waiting to be discovered by man, much like the chemicals they synthesize. Marine pharmacology concerns itself with the study of these chemicals and their potential use in medicine. Origin in marine species is for the most part the only thing this large and diverse group of substances have in common, so the spectrum of possible applications is quite wide. Many of these substances have a unique mechanism of action, offering new therapeutic possibilities. Although just a few of them are used in a clinical practice today (e.g. eribulin, cytarabine), the future looks quite promising. Current clinical trials focus mostly on the therapy of cancer, but trials for therapy of pain or Alzheimer’s disease and many others are also underway.
Návaznosti
MUNI/A/1063/2016, interní kód MUNázev: Experimentální a translační farmakologický výzkum a vývoj
Investor: Masarykova univerzita, Experimentální a translační farmakologický výzkum a vývoj, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 10:43