KŘÍŽ, Pavel a Šárka SKORKOVSKÁ. Jak efektivně provádět binokulární korekci sférické a cylindrické složky. In Mikuláš 2017 s optometrií a ortoptikou. Brno: NCO NZO. s. 58-63. ISBN 978-80-7013-588-4. 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Jak efektivně provádět binokulární korekci sférické a cylindrické složky
Název anglicky How to Effectively Perform Binocular Correction of Spherical and Cylindrical Components
Autoři KŘÍŽ, Pavel a Šárka SKORKOVSKÁ.
Vydání Brno, Mikuláš 2017 s optometrií a ortoptikou, od s. 58-63, 6 s. 2017.
Nakladatel NCO NZO
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISBN 978-80-7013-588-4
Klíčová slova anglicky Binocular correction; binocular subjective refraction; binocular balance
Štítky EL OK
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 16. 3. 2018 17:15.
Anotace
Subjektivní refrakce by měla být provedena za podmínek, které simulují reálné pohledové situace – týkající se vergence, akomodace a velikosti zornic. Během monokulární refrakce může docházet k tomu, že okluzní clona indukuje proximální akomodaci, manifestuje případnou horizontální heteroforii (což je spojeno se změnami akomodace) a případnou vertikální hetoroforii nebo cykloforií, která může vést k nesprávnému stanovení astigmatické složky. Binokulární vyvážení akomodace je běžně provedeno po monokulární refrakci k uvolnění a vyvážení akomodace na obou očích. Binokulární subjektivní refrakce je preferována pro vyšetření pacientů s latentním nystagmem.
Anotace anglicky
Subjective refraction should be performed under conditions that simulate the patient´s normal distance viewing situation – including vergence, accommodation and pupil size. During monocular refraction, the occluder can induce proximal accommodation, manifest any horizontal heterophoria (with associated changes in accommodation) and any vertical or cyclophoria that could lead to an incorrect assessment of astigmatism. A binocular balance of accommodation is typically performed after a monocular refraction to relax and balance accommodation in the two eyes. Binocular refraction is also preferref in patients with latent nystagmus.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 07:36