MELOUNOVÁ, Markéta. Svatý Jeroným jako pramen v cestopisu Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic. Online. Kultúrne dejiny. Ružomberok: Verbum: vydavateľstvo Katolíckej univerzity, 2017, roč. 8, supplementum, s. 63-76. ISSN 1338-2209. [citováno 2024-04-24]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Svatý Jeroným jako pramen v cestopisu Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic
Název anglicky Saint Jerome as a Source in the Travel Book by Christopher Harant of Polžice and Bezdružice
Autoři MELOUNOVÁ, Markéta (203 Česká republika, garant, domácí)
Vydání Kultúrne dejiny, Ružomberok, Verbum: vydavateľstvo Katolíckej univerzity, 2017, 1338-2209.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60101 History
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/17:00098580
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky Svatý Jeroným; Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic; český renesanční cestopis
Klíčová slova anglicky Saint Jerome; Christopher Harant of Polzice and Bezdruzice; Czech Renaissance Travel Book
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Vendula Hromádková, učo 108933. Změněno: 3. 4. 2018 13:19.
Anotace
Článek se zaměřuje na osobnost a spisy svatého Jeronýma v cestopisu českého renesančního šlechtice Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic (1564-1621). Cestopis byl poprvé vydán roku 1608 a nese komplikovaný titul "Putování aneb Cesta z království českého do města Benátek, odtud po moři do země Svaté, země jůdské a dále do Egypta a velikého města Kairu, potom na horu Oreb, Sinai a svaté panny Kateřiny v Pusté Arabii ležící atd." V cestopisu je citováno velké množství zdrojů od antiky po Harantovu současnost, přičemž Harant často udivuje čtenáře svou rozsáhlou znalostí autorit - odkazuje nejen na jména a názvy děl, ale často také na knihy a kapitoly. Článek analyzuje výskyty osobnosti a děl latinského církevního Otce Sophronia Eusebia Hieronyma, Harantovu recepci jeho osoby a způsob, jakým v cestopisu využívá jeho díla.
Anotace anglicky
The paper focuses on the personality and writings of Saint Jerome as they appear in the travel book by the Czech Renaissance nobleman Christopher Harant of Polžice and Bezdružice (1564–1621). The book was first published in 1608, bearing an elaborate title "The Pilgrimage or Journey from the Kingdom of Bohemia to the City of Venice, from there by Sea to the Holy Land, the Land of Judah and further to Egypt and the Great City of Cairo, then to the Mount Oreb, Sinai and the Mount of Saint Catherine, Virgin, that Lies in the Arabia Deserta etc." The work quotes a great number of sources ranging from classical antiquity to Harant´s contemporaries, while Harant often amazes readers with his vast knowledge of authorities, quoting not only authors and titles but often also books and chapters. The paper analyses the occurrences of the Latin Church Father Sophronius Eusebius Hieronymus in the travel book, as well as Harant´s perception of him and the ways in which he applied Jerome´s writings.
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 04:36