SLEZÁČKOVÁ, Alena. Harmonie v životě : Jak si udržet vnitřní klid a vyrovnanost. In Přednáška pro U3V MU, 8. 12. 2017. Brno: Masarykova univerzita, 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Harmonie v životě : Jak si udržet vnitřní klid a vyrovnanost
Název anglicky Harmony in life : How to attain mental peace and serenity
Autoři SLEZÁČKOVÁ, Alena (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Brno, Přednáška pro U3V MU, 8. 12. 2017, 2017.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Popularizační texty a aktivity
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/17:00098687
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky harmonie; duševní pohoda; vyrovnanost
Klíčová slova anglicky harmony; subjective well-being; serenity
Štítky rivok
Změnil Změnila: doc. PhDr. Alena Slezáčková, Ph.D., učo 24238. Změněno: 16. 4. 2018 10:32.
Anotace
Nejnovější české i zahraniční výzkumné studie (Slezáčková, 2017; Delle Fave a kol., 2013) odhalují, že v dnešní době patří nastolení a udržení harmonie v životě mezi nejdůležitější lidské priority a potřeby. V přednášce se posluchači U3V dozvěděli, jakých podob a úrovní může nabývat harmonie v životě, jak se dá její úroveň zjišťovat a měřit a jaké výsledky přinášejí současné výzkumy. V naší výzkumné studii jsme zjistili, že lidé vnímající svůj život jako harmonický jsou spokojenější, prožívají více pozitivních emocí a méně trpí depresivními stavy, dokáží si udržet naději a uvádějí lepší tělesné i duševní zdraví. S ohledem na aplikaci poznatků v každodenním životě posluchači získali konkrétní inspiraci pro osobní i rodinný život a zlepšení duševního a tělesného zdraví.
Anotace anglicky
The latest Czech and foreign research studies (Slezáčková, 2017; Delle Fave et al., 2013) revealed that the establishment and maintenance of harmony in life belongs nowadays among the most important human priorities and needs. In the lecture, U3V students learned what forms and levels the harmony in life can take, how it can be measured, and what are the results of current research. In our research study, we revealed that people who perceived their lives as more harmonious were more satisfied with life, experienced more positive emotions, suffered less from depressive moods, maintained higher hope and reported better physical and mental health. With regard to the application of knowledge in everyday life, the attendees have gained practical inspiration for personal and family life and better mental and physical health.
VytisknoutZobrazeno: 20. 4. 2024 00:51