VARGHESE, S., P. KUBATKA, L. RODRIGO, K. GAZDIKOVA, M. CAPRNDA, J. FEDOTOVA, A. ZULLI, Peter KRUŽLIAK a D. BUSSELBERG. Chili pepper as a body weight-loss food. Online. International Journal of Food Sciences and Nutrition. ABINGDON: Informa Healthcare, 2017, roč. 68, č. 4, s. 392-401. ISSN 0963-7486. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1080/09637486.2016.1258044. [citováno 2024-04-23]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Chili pepper as a body weight-loss food
Autoři VARGHESE, S. (634 Katar), P. KUBATKA (703 Slovensko), L. RODRIGO (724 Španělsko), K. GAZDIKOVA (703 Slovensko), M. CAPRNDA (703 Slovensko), J. FEDOTOVA (643 Rusko), A. ZULLI (36 Austrálie), Peter KRUŽLIAK (703 Slovensko, garant, domácí) a D. BUSSELBERG (634 Katar)
Vydání International Journal of Food Sciences and Nutrition, ABINGDON, Informa Healthcare, 2017, 0963-7486.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30308 Nutrition, Dietetics
Stát vydavatele Velká Británie a Severní Irsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 2.317
Kód RIV RIV/00216224:14110/17:00098764
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.1080/09637486.2016.1258044
UT WoS 000399601500002
Klíčová slova anglicky Chili pepper; weight loss; appetite; energy balance
Štítky EL OK
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 21. 3. 2018 18:08.
Anotace
Chili has culinary as well as medical importance. Studies in humans, using a wide range of doses of chili intake (varying from a single meal to a continuous uptake for up to 12 weeks), concluded that it facilitates weight loss. In regard to this, the main targets of chili are fat metabolism, energy expenditure, and thermogenesis. To induce weight loss, the active substance of chili, capsaicin, activates Transient Receptor Potential Cation Channel sub-family V member 1 (TRPV1) channels) receptors causing an increase in intracellular calcium levels and triggering the sympathetic nervous system. Apart from TRPV1, chili directly reduces energy expenditure by activating Brown Adipose Tissue. Weight loss by chili is also the result of an improved control of insulin, which supports weight management and has positive effects for treatment for diseases like obesity, diabetes and cardiovascular disorders. This review summarizes the major pathways by which chili contributes to ameliorating parameters that help weight management and how the consumption of chili can help in accelerating weight loss through dietary modifications.
VytisknoutZobrazeno: 23. 4. 2024 16:24