KRÁLOVÁ, Tereza a Jiří GASIOR. Doplňky stravy ve výživě sportovců. In Mýty a fakty o dopingu. Košice: Slovak Weightlifting federatin, 2017, s. 44-54. ISBN 978-80-89257-76-8.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Doplňky stravy ve výživě sportovců
Název česky Doplňky stravy ve výživě sportovců
Název anglicky Dietary supplements in athletes´nutrition
Autoři KRÁLOVÁ, Tereza a Jiří GASIOR.
Vydání Košice, Mýty a fakty o dopingu, od s. 44-54, 11 s. 2017.
Nakladatel Slovak Weightlifting federatin
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Popularizační texty a aktivity
Obor Sport a aktivity volného času
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Fakulta sportovních studií
ISBN 978-80-89257-76-8
Klíčová slova anglicky nutrition;sport;doping
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Králová, Ph.D., učo 364567. Změněno: 17. 12. 2017 23:02.
Anotace
Sportovní výkony kladou vysoké nároky na energetický příjem sportovce. Tento příjem je velmi složitý plnit z hlediska množství klasického jídla, a právě zde nastupují do role doplňky stravy. Cílem studie je zmapování užívání doplňků stravy z pohledu jejich nadužívání. Dále popsat jak legislativa Evropské unie a České republiky definuje doplňky stravy, jak zajišťuje dodržování deklarované zdravotní nezávadnosti a jak kontroluje doplňky stravy na obsah zakázaných látek dopingového charakteru. Zda, v jaké formě a jak úspěšně Světová antidopingová organizace a Český antidopingový výbor cílí na prevenci dopingu ve světě a v České republice. V závěru studie je navrženo několik řešení týkajících se dopingu. Hlavním smyslem prevence kontaminace doplňků stravy by mělo být navržení ucelené kontroly doplňků stravy s certifikátem kvality přímo od WADA. Není vhodné nechávat veškerou odpovědnost na sportovcích. Vzdávat se odpovědnosti a raději tvrdit, že sportovci nepotřebují doplňky stravy je v dnešní době vrcholového sportu značně nekorektní. Smyslem antidopingového kodexu je přece chránit čistý sport, pomáhat a radit sportovcům v této problematice.
Anotace anglicky
Sport performances have high demands on athletes’ energy intake. This dietary income is very difficult to fill in terms of the amount of classic food and that is the real goal for dietary supplements. The aim of this study is to find out the use and overuse of dietary supplements by athletes. Next how the European Union and Czech Republic legislative defines food supplements and ensures compliance with declared health claims and how to control dietary supplements on the content of prohibited doping substances. Whether in what form and how successfully the World Anti-Doping Organization with the Czech Anti-Doping Committee aims to prevent doping in the world and in the Czech Republic. Several doping solutions are proposed at the end of the study. The main purpose of preventing contamination of dietary supplements should be to propose a comprehensive check of dietary supplements with a quality certificate directly from WADA. It is inappropriate to leave all responsibility to athletes. Relinquishing responsibility and claiming that athletes do not need dietary supplements is misleading. The purpose of the Anti-Doping Code is to protect the pure sport, to help and advise athletes on this issue.
Návaznosti
MUNI/FR/1507/2016, interní kód MUNázev: Metodika a didaktika vzpírání pro trenéry
Investor: Masarykova univerzita, Metodika a didaktika vzpírání pro trenéry
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 12:45