PESKOVA, Petra, Tomas KOMPRDA, Jana NEUWIRTHOVÁ, Břetislav GÁL a Veronika ROZIKOVA. Effect of dietary fatty acid composition on weight of model animals. Online. In Radim Cerkal, Natálie Březinová Belcredi, Lenka Prokešová, Patrik Vacek. MendelNet 2017 : Proceedings of 24th International PhD Students Conference. Brno: Mendel University in Brno, 2017. s. 723-727. ISBN 978-80-7509-529-9. [citováno 2024-04-24]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Effect of dietary fatty acid composition on weight of model animals
Autoři PESKOVA, Petra (203 Česká republika), Tomas KOMPRDA (203 Česká republika), Jana NEUWIRTHOVÁ (203 Česká republika, garant, domácí), Břetislav GÁL (203 Česká republika, domácí) a Veronika ROZIKOVA (203 Česká republika)
Vydání Brno, MendelNet 2017 : Proceedings of 24th International PhD Students Conference, od s. 723-727, 5 s. 2017.
Nakladatel Mendel University in Brno
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
WWW [online]
Kód RIV RIV/00216224:14110/17:00099017
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISBN 978-80-7509-529-9
UT WoS 000440194500129
Klíčová slova anglicky obesity; safflower oil; fish oil; DHA; palm oil; Rattus norvegicus
Štítky EL OK
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 22. 8. 2018 11:25.
Anotace
he aim of the present study was to compare the effect of diet enriched with 6% fish oil (source of polyunsaturated fatty acids), 6% of safflower oil, 6% of oil from Schyzichytrium microalga oil and the effect of diet enriched with 6% of palm oil (source of saturated fatty acids; control) on weight of model animals. Like model animals were used 48 adult male Rattus norvegicus Wistar Albino. They were divided into 4 groups with 12 animals each and they were fed for 8.5 weeks. They were weighed every week. There were found no significant differences among all diet in feed intake and final live weight at the day of sacrifice. The only significant variety was observed in total weight gain. It was lower in SF-group in comparison with A-group, which is in contrast with our assumption. The duration of experiment was probably too short to show differences among diet interventions.
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 11:33