STEHLÍKOVÁ BABYRÁDOVÁ, Hana. Expresivita, koncept a intermedialita ve výchově a v terapii (aktuální tendence, experimenty a publikace - výběr z teorie a praxe). In Přednáška pro studenty UJEP Ústí nad Labem, Katedra výtvarné výchovy. 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Expresivita, koncept a intermedialita ve výchově a v terapii (aktuální tendence, experimenty a publikace - výběr z teorie a praxe)
Název česky Expresivita, koncept a intermedialita ve výchově a v terapii (aktuální tendence, experimenty a publikace - výběr z teorie a praxe)
Název anglicky Expression, concept and intermediality in education and therapy (current tendencies, experiments and publications - selection from theory and practice)
Autoři STEHLÍKOVÁ BABYRÁDOVÁ, Hana.
Vydání Přednáška pro studenty UJEP Ústí nad Labem, Katedra výtvarné výchovy, 2017.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky expresivita;výtvarná výchova;tvorba;tělové aspekty umění
Klíčová slova anglicky expressivity;art education;creation;body aspects of art
Změnil Změnila: doc. PaedDr. Hana Stehlíková Babyrádová, Ph.D., učo 1422. Změněno: 11. 1. 2018 12:49.
Anotace
Arteterapeutické metody rozdělujeme podle toho, jakých uměleckých prostředků je využíváno, na následující druhy: výtvarná, hudební, tanečně-pohybová a psychomotorická, dramatická a také intermediální. Terapeutické účinky mohou být zesilovány kombinováním, mísením a prostupováním jednotlivých výrazových prostředků. Tento způsob uměleckého vyjadřování je velmi pozitivní pro léčebné procesy. V současném umění – zejména v umění výtvarném – je intermediální tvorba velmi rozšířená, neboť je prostředkem rozvíjení a upevňování synkretického vnímání a vyjadřování, které je předpokladem odstartování většiny psychických léčebných procesů.
Anotace anglicky
We distribute the therapeutical methods according to the artistic means used: artistic, musical, dance-motion and psychomotor, dramatic and also intermediate. The therapeutic effects can be enhanced by combining, mixing and permeating the individual means of expression. This method of artistic expression is very positive for healing processes. In contemporary art - especially in art art - intermediate work is very widespread, as it is a means of developing and consolidating syncretistic perception and expression, which is a prerequisite for starting most psychological healing processes.
VytisknoutZobrazeno: 19. 9. 2024 08:59