HERNÁNDEZ, Joany Lizet, Jiří ČENĚK and Martin ČUTA. The Influence of High Sugar Intake on Cognitive Functions and Body Composition of University Students. Anthropologia Integra. Brno: Masarykova univerzita, 2017, vol. 8, No 1, p. 39-43. ISSN 1804-6657. Available from: https://dx.doi.org/10.5817/AI2017-1-39.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name The Influence of High Sugar Intake on Cognitive Functions and Body Composition of University Students
Name in Czech Vliv nadměrného přísunu cukru na kognitivní schopnosti a tělesné složení univerzitních studentů
Authors HERNÁNDEZ, Joany Lizet, Jiří ČENĚK and Martin ČUTA.
Edition Anthropologia Integra, Brno, Masarykova univerzita, 2017, 1804-6657.
Other information
Original language English
Type of outcome Article in a journal
Field of Study Archaeology, anthropology, ethnology
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
WWW URL
Organization unit Faculty of Science
Doi http://dx.doi.org/10.5817/AI2017-1-39
Keywords (in Czech) příjem cukru; kognitivní funkce; tělesné složení; test LGT-3; učení; krátkodobá paměť
Keywords in English sugar intake, LGT-3 test, cognitive functions, body composition, short-term memory, learning
Changed by Changed by: Mgr. Martin Čuta, Ph.D., učo 39803. Changed: 12/1/2018 07:02.
Abstract
Free sugars contribute to the overall energy density of diets and may promote a positive energy balance. According to WHO, the recommended sugar intake is 25 grams per day for an adult of normal BMI. According to Euromonitor International, the amount of sugar consumed per day in the Czech Republic is 71.6 grams. Excessive sugar intake can increase the risk of NCDs and various studies investigating the high sugar intake agree that sugar consumption could have an impact on the cognitive abilities of the person. The present study was aimed to determine the effects of high sugar intake on the body weight, body composition (using the BIA method - Bodystat 1500MDD), and learning abilities on a sample of university students (N=107) assigned into two groups. While the experimental group was instructed to stick to a sugar free diet, the control group had no specific diet prescribed. Selected variables were measured, by LGT-3 test and bioimpedance measurement, at the beginning of the experiment and after one month (33 participants completed the experiment). No significant differences in body composition or cognitive functions were found between the experimental and control groups after the experiment. Therefore we cannot conclude that reduction in sugar consumption has an impact on body composition or cognitive functions. Finally, a number of recommendations were formulated to encourage an adequate intake of sugar for the experimental sample.
Abstract (in Czech)
Volné cukry se podílejí na výživové hodnotě stravy a přispívají k vyváženému příjmu energie. Dle údajů WHO je doporučený příjem cukrů u dospělého člověka s normálním BMI 25 g/den. Euromonitor International ale uvádí, že množství cukrů konzumovaných v České republice dosahuje 71,6 g/den. Nadměrný příjem cukru může zvýšit výskyt civilizačních chorob a může mít vliv na kognitivní schopnosti. Cílem této studie bylo stanovit dopady vysokého příjmu cukru na hmotnost, tělesné složení (s využitím metody BIA – přístroj Bodystat 1500MDD) a schopnost učit se u vysokoškolských studentů (N=107) rozdělených do dvou skupin. Zatímco členové experimentální skupiny byli instruováni, aby dodržovali dietu bez cukru, u kontrolní skupiny žádná konkrétní dieta stanovena nebyla. Pomocí testu LGT-3 a bioimpendance pak byly měřeny různé proměnné. Měření probíhalo jak na začátku experimentu, tak po uplynutí jednoho měsíce (experiment dokončilo 33 účastníků). Mezi experimentální a kontrolní skupinou nebyly po ukončení experimentu zjištěny signifikantní rozdíly ani v tělesném složení, ani v kognitivních schopnostech. Nelze tedy říci, že by snížení příjmu cukru mělo vliv na tělesné složení či kognitivní funkce. Nakonec byla stanovena určitá doporučení, co se adekvátního příjmu cukru u experimentální skupiny týče.
PrintDisplayed: 26/7/2024 20:26