FRAŇKOVÁ, Eva a Claudio CATTANEO. Food, Feed, Fuel, Fibre and Finance : Looking for Sustainability Halfway Between Traditional Organic and Industrialised Agriculture in the Czech Republic. In Fraňková Eva, Haas Willi, Singh Simron J. (Eds.). Socio-Metabolic Perspectives on the Sustainability of Local Food Systems. Cham: Springer. s. 193-229. Human-Environment Interactions, vol. 7. ISBN 978-3-319-69235-7. doi:10.1007/978-3-319-69236-4_7. 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Food, Feed, Fuel, Fibre and Finance : Looking for Sustainability Halfway Between Traditional Organic and Industrialised Agriculture in the Czech Republic
Autoři FRAŇKOVÁ, Eva (203 Česká republika, garant, domácí) a Claudio CATTANEO (380 Itálie, domácí).
Vydání Cham, Socio-Metabolic Perspectives on the Sustainability of Local Food Systems, od s. 193-229, 37 s. Human-Environment Interactions, vol. 7, 2017.
Nakladatel Springer
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 50704 Environmental sciences
Stát vydavatele Švýcarsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14230/17:00095366
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
ISBN 978-3-319-69235-7
Doi http://dx.doi.org/10.1007/978-3-319-69236-4_7
UT WoS 000447147300008
Klíčová slova anglicky Traditional organic agriculture; Industrialised agriculture; Organic farm; Localisation; Social metabolism; Local Multiplier (LM3); Czech Republic
Štítky rivok, topvydavatel
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Blanka Farkašová, učo 97333. Změněno: 12. 2. 2019 15:13.
Anotace
In this chapter, we provide an in-depth analysis of a potentially sustainable local food system located in the Czech Republic, a small-scale organic family farm, involved in the Community Supported Agriculture scheme, with a traditional integrated farm structure combining cropland, grassland, and woodland, and a highly localised mode of both production, consumption and distribution. Both the biophysical and monetary profile of the farm is provided, and the biophysical characteristics benchmarked with pre-industrial era (1840´) and current average data on organic and conventional Czech agriculture. The results show an interesting combination of traditional systems´ characteristics (no artificial fertiliser inputs, significant human labour inputs, a significant level of closed internal material loops), and modern/industrialised features (input of fossil fuels related to mechanisation, prevalent market orientation and dependence on external, although mainly local markets). The concept of food localisation is employed to discuss the complex issues of sustainability on the farm level, and the nexus of Food-Feed-Fuel-Fibre production as discussed in the literature is extended to also include the aspect of Finance, too often neglected in current socio-metabolic studies.
Návaznosti
GP13-38994P, projekt VaVNázev: Hledání udržitelného způsobu produkce potravin: Sociální a peněžní metabolismus vybraných lokálních potravinových systémů (Akronym: LOKPOTS)
Investor: Grantová agentura ČR, Hledání udržitelného způsobu produkce potravin: Sociální a peněžní metabolismus vybraných lokálních potravinových systémů
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 10:59