HLADKÁ, Zdeňka. Slovníky češtiny (na základě NESČ). In Přednášky a besedy z L. (jubilejního) ročníku Letní školy slovanských (bohemistických) studií. Brno: Masarykova univerzita, 2017, s. 55-67. ISBN 978-80-210-8567-1.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Slovníky češtiny (na základě NESČ)
Název anglicky Dictionaries of Czech (based on New Encyclopaedia of Czech)
Autoři HLADKÁ, Zdeňka (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Brno, Přednášky a besedy z L. (jubilejního) ročníku Letní školy slovanských (bohemistických) studií, od s. 55-67, 13 s. 2017.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Popularizační texty a aktivity
Obor 60203 Linguistics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/17:00102206
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-210-8567-1
Klíčová slova česky vývoj české lexikografie; české výkladové slovníky; specializované slovníky češtiny
Klíčová slova anglicky The development of Czech lexicography; explanatory dictionaries of Czech; specialized dictionaries of Czech
Štítky rivok
Změnil Změnil: Mgr. Igor Hlaváč, učo 342491. Změněno: 2. 1. 2019 08:43.
Anotace
Publikovaná přednáška pro 50. ročník Letní školy slovanských studií v Brně podává přehled českého slovníkářství od počátku 20. století do současnosti. Opírá se o několik lexikograficky orientovaných hesel zpracovaných pro Nový encyklopedický slovník češtiny (připravený do tisku). Detailně se věnuje české výkladové lexikografii i jejím perspektivám a sleduje též historický nástup a rozvoj specializovaných slovníků češtiny, konkrétně slovníků zaměřených na vývojové aspekty slovní zásoby (sl. historických a etymologických; též sl. neologismů), na slovní zásobu teritoriálně nebo sociálně příznakovou (sl. nářečních a slangových), na dílčí části lexikonu (sl. terminologických, frazeologických, onomastických) a na specifický způsob řazení materiálu (sl. retrográdních, frekvenčních, tematických/pojmových).
Anotace anglicky
A published lecture for 50th run of Summer School of Slavonic Studies in Brno provides a survey of Czech lexicography from the beginning of the 20th century to the present day. It is based on several lexicographically orientated entries prepared of the New Encyclopaedia of Czech (prepared for print). A detailed focus is on Czech explanatory lexicography and on its perspectives, following also beginnings and development of specialized dictionaries of Czech, namely of dictionaries focused on aspects relating to the development of vocabulary (historical and etymological dictionaries; also dictionaries of neologisms), on territorially or socially marked vocabulary (dialectal and slang dictionaries), on specific parts of vocabulary (terminological dictionaries, phraseological dictionaries, onomastic dictionaries) and on specific ways of organizing the material (retrograde dictionaries, frequency dictionaries, thematic/notional dictionaries).
Návaznosti
MUNI/A/0915/2016, interní kód MUNázev: Čeština v jednotě synchronie a diachronie - 2017
Investor: Masarykova univerzita, Čeština v jednotě synchronie a diachronie - 2017, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 14:47