POSPÍŠIL, Ivo. Filologie jako zakletí i svoboda : pokusy o novou filologii. Philologia. Bratislava, roč. 26, č. 2, s. 7-15. ISSN 1339-2026. 2016.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Filologie jako zakletí i svoboda : pokusy o novou filologii
Název anglicky Philology as Curse and Freedom. Attempts on New Philology
Autoři POSPÍŠIL, Ivo (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Philologia, Bratislava, 2016, 1339-2026.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60204 General literature studies
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Plný text
Kód RIV RIV/00216224:14210/16:00099672
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky Parcializace a disperze tradiční filologie; „nová filologie“ jako sebereflexe; postupné sbližování lingvistiky a literární vědy a integrace metodologií
Klíčová slova anglicky Partialization and dispersion of traditional philology; “new philology“ as a reflection and gradual convergence of linguistics and literary criticism and the integration of methodologies
Štítky RIV - zkontrolováno, rivok
Změnil Změnila: Mgr. Marie Skřivanová, učo 262124. Změněno: 27. 3. 2018 13:02.
Anotace
Na základě návratů k „staré filologii“, například ke klasické knize o „dějinách slovanské řeči a literatury ve všech nářečí“ P. J. Šafaříka/Šafárika, líčí autor současný stav parcializace a disperze tradiční filologie a navrhuje řešení, které by se nemělo vzdávat jisté utopičnosti ve smyslu reflexí dosavadní filologie a postupné integrace nových postupů, aniž rezignovalo na pozitivistickou akribii a práci s fakty. Pojem „nová filologie“ znamená novou vývojovou fázi disciplíny, která se nebude utvářet jen v teorii, ale hlavně v každodenním výzkumu a permanentním sbližování lingvistiky a literární vědy a prostupování nových metodologií.
Anotace anglicky
On the basis of the returns to „old philology“, e. g. to the classical book on „the history of Slavonic language and literature in all dialects“ by P. J. Šafařík/Šafárik, the author of the present article describes the contemporary state of the partialization and dispersion of traditional philology proposing a solution which should not abandon a certain utopian character in the sense of the reflections of the existing philology and of the gradual integration of new approaches without resigning from the positivist accuracy and handling the facts. The term „new philology“ means a new evolutionary stage of the discipline which cannot be formed only in theory, but mainly in everyday research, in the process of the permanent convergence of linguistics and literary criticism, and of the permeation of new methodologies.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 20:07