VYSLOUŽIL, Jan, Omar ŠERÝ a Balcar VLADIMÍR J. Glutamátergní systém a detekce alkoholismu. Online. In XVII. celostátní konference s mezinárodní účástí Luhačovice. 2017, [citováno 2024-04-23]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Glutamátergní systém a detekce alkoholismu
Název česky Glutamátergní systém a detekce alkoholismu
Název anglicky Glutamatergic System and Detection of Alcoholism
Autoři VYSLOUŽIL, Jan (203 Česká republika, domácí), Omar ŠERÝ (203 Česká republika, garant, domácí) a Balcar VLADIMÍR J. (203 Česká republika)
Vydání XVII. celostátní konference s mezinárodní účástí Luhačovice, 2017.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 10608 Biochemistry and molecular biology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/17:00099799
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky glutamát; testikulární tkáň; glutamátergní systém; alkoholismus; glutamátové transportéry
Klíčová slova anglicky glutamate; testicular tissue; glutamatergic system; alcoholism; glutamate transporters
Změnil Změnil: Mgr. Jan Vysloužil, Ph.D., učo 392336. Změněno: 13. 3. 2018 12:06.
Anotace
Aminokyselina L – glutamát je označována jako hlavní excitační neurotransmiter centrální nervové soustavy savců. Glutamátové receptory jsou děleny do dvou skupin: metabotropní receptory tvořené dalšími třemi podskupinami mGLUR I, II a III a ionotropní NMDA a non - NMDA receptory. NMDA receptory glutamátergního systému se jako synaptické receptory podílí na zprostředkování efektů alkoholu v mozku. Mimo synaptických receptorů jsou v mozcích alkoholiků ovlivněny i hladiny glutamátových transportérů EAAT1 (GLAST) a EAAT2 (GLT1) inaktivujících synapticky uvolněný L – glutamát. EAAT1 (GLAST) transportéry jsou v mozku při přílišném užívání alkoholu nadměrně exprimovány. EAAT1 (GLAST) a EAAT2 (GLT1) jsou dále exprimovány i ve varlatech a zároveň i hladiny L – glutamátu jsou ve varlatech vysoké. Nadměrná exprese EAAT1 (GLAST) a EAAT2 (GLT1) by proto mohla být detekována i v testikulární tkáni při chronickém užívání alkoholu, jelikož transportéry glutamátu se v testikulární tkáni nachází v odlišných sestřihových variantách než v CNS. Nadměrná expres by mohla vést k aktivaci i nezralých spermií. Míra exprese EAAT1 (GLAST) a EAAT2 (GLT1) by se proto dala využít jako diagnostický marker při posuzování dopadů chronického alkoholismu.
Anotace anglicky
This paper discusses the hypothesis of a possible using of glutamate transporters expression rate in diagnosing the impact of chronic alcoholism. As diagnostic markers could be used glutamate transporters in testicular tissue.
Návaznosti
MUNI/A/1278/2016, interní kód MUNázev: Podpora biochemického výzkumu v roce 2017
Investor: Masarykova univerzita, Podpora biochemického výzkumu v roce 2017, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 23. 4. 2024 15:05