LESŇÁK, Slavomír. Solidarita otrasených v dobe ekologickej krízy. In Jan Patočka a naše doba. 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Solidarita otrasených v dobe ekologickej krízy
Název česky Solidarita otřesených v době ekologické krize
Název anglicky The Solidarity of the Shaken in Times of Ecological Crisis
Autoři LESŇÁK, Slavomír.
Vydání Jan Patočka a naše doba, 2017.
Další údaje
Originální jazyk slovenština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 60302 Ethics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Konference připomíná pedagogické působení Jana Patočky v letech 1946 – 1948 na Pedagogické fakultě MU i letošní 40. výročí Patočkova úmrtí. Zaměření konference chce reflektovat Patočkův filosofický i občanský odkaz.
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky solidarita otřesených, ekologická krize, etika, dočasná autonomní zóna, morální subjekt
Klíčová slova anglicky solidarity of the shaken, ecological crises, ethics, the temporary autonomous zone, moral subject
Změnil Změnil: Mgr. Slavomír Lesňák, PhD., učo 233657. Změněno: 21. 2. 2018 13:00.
Anotace
Autor analyzuje možnosti Patočkovho etického ideálu na základe využitia obsahovej analýzy vybraných Patočkových textov. Jeho etický ideál definuje do podoby bojovníkov a askétov a porovnáva jeho možnosti s ideálom Beyovej dočasnej autonómnej zóny. Konfrontuje možnosti frontového otrasenia s možnosťami pociťovania dopadov v čase ekologickej krízy. Definuje model rezignovaného súčasného západného mravného subjektu podľa štúdií G. Lipovetského a porovnáva ho s modelmi Beya a Patočku. Autor skúma, či je jeho model mravného subjektu bližší Patočkovej myšlienke velkého alebo malého češství. Prichádza k záveru, že Patočkova solidarita otrasených sa zvýši s priblížením ekologickej katastrofy.
Anotace česky
Autor analyzuje možnosti Patočkovho etického ideálu na základě využití obsahové analýzy vybraných Patočkových textů. Jeho etický ideál definuje do podoby bojovníků a askétů a srovnáva jeho možnosti s ideálem Beyove dočasné autonomní zóny. Konfrontuje možnosti frontového otřesení s možnostmi pociťování dopadů v časech ekologické krize. Definuje model rezignovaného současného západného mravného subjektu podle studií G. Lipovetského a srovnáva ho s modely Beye a Patočky. Autor zkouma, jestli je jeho model mravného subjektu bližší Patočkové myšlence velkého nebo malého češství. Přichází k závěru, že Patočkova solidarita otřesených se bude zvyšovat s přibližováním ekologické katastrofy.
Anotace anglicky
The article analyses the ethical ideal of Jan Patočka. The author examines what solidarity possibilities the shaken have as moral subjects in times of ecological crisis. It considers the forms of solidarity and the way the shaken can get involved in the current world. The author of the article challenges Patočka’s demands on moral subjects as combatants and ascetics, and confronts Patočka’s views with selected contemporary authors. He compares the possibilities of Patočka’s ideal with the ideal of Bey’s temporary autonomous zone. He confronts the impacts of being shaken at the front with the feelings of the ecological crisis. He defines the moral model of the western, modern, resigned, subject based on the studies by G. Lipovetsky, and compares it with the behavioural models provided by the others analysed authors. The author of the article examines whether his moral model is similar to the Patočka’s ideal of great Czechness. The author comes to the conclusion that Patočka's solidarity of the shaken is going to be more actual with the approach of an ecological disaster.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 11:39