DRÁPALA, Daniel. Portáši. Historie a tradice. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita. 200 s. Etnologické studie, sv. 21. ISBN 978-80-210-8831-3. 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Portáši. Historie a tradice
Název anglicky The Portáš Corps. History and Tradition
Autoři DRÁPALA, Daniel.
Vydání 1. vyd. Brno, 200 s. Etnologické studie, sv. 21, 2017.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 50404 Antropology, ethnology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
ISBN 978-80-210-8831-3
Klíčová slova česky portáši; policejní funkce; Morava a Slezsko; západní Karpaty; sociální a profesní skupina; reflexe v lidové kultuře; lokální a regionální identita
Klíčová slova anglicky Portáš Corps; police role; Moravia and Silesia; West Carpathian Region; social and profesion group; reflection in folk culture; local and regional identity
Štítky Munipress
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Radka Vyskočilová, učo 2368. Změněno: 28. 2. 2018 15:40.
Anotace
Kniha přibližuje činnost a odkaz sboru zemských portášů působícího na východní Moravě a ve Slezsku v letech 1638–1830. Autor se vedle historie sboru, okolností jeho zřízení i dalších dílčích tematických oblastí činnosti zaměřuje na sociální aspekty (socioekonomická příslušnost členů, zemská služba, nástroje sociálního zabezpečení), vazby na lidové prostředí (oděv, slovesnost ad.) a místa s portáši spojovaná. Přestože aktivní služba portášů byla ukončena rokem 1830, lze i v následujících letech identifikovat přežívání portášských motivů v lokální a regionální slovesné tradici i vliv na formování některých prvků lokální a regionální identity. Téma bylo navíc atraktivní i pro renomované umělce, jejichž prostřednictvím se dostávala známost o sboru do širšího povědomí. Cílenému pěstování odkazu zemských portášů se také ve 20. století věnovala skupina mužů z Valašské Bystřice či současný spolek Valašský sbor portášský. Všechna tato témata jsou v tištěné monografii rozpracována a doplněna o bohatý obrazový materiál a mapové přílohy.
Anotace anglicky
Moravia and Silesia between 1638 and 1830. In addition to the history of the portáš corps, the circumstances of its establishment and other sub-themes, the author focuses on social aspects (socio-economic affiliation, social security instruments), links to the human environment (clothing, verb). Although the active portal service was terminated in 1830, the survival the portáš corps in local and regional verbal traditions and the influence on the formation of some elements of local and regional identity can be identified in subsequent years. The theme was also attractive for renowned artists, through which it became known for the choir to a wider awareness. In addition, a group of men from Valašská Bystřice and the current Wallachian Portáš Corps were devoted to the targeted cultivation of the land portals. All these topics are elaborated in the printed monograph and supplemented with rich visual material and map attachments.
VytisknoutZobrazeno: 16. 4. 2024 17:37